fredag 17. september 2010

Valgtips Sverige

I et blogginnlegg hos Minerva går jeg i dag i gjennom situasjonen i Sverige, to dager før valget. Det kommer sikkert flere målinger både i dag og i morgen. Men jeg tar sjansen på et aldri så lite valgtips allerede nå. Jeg tror utfallet søndag kveld/natt til mandag, vil se om lag slik ut:

V 5,9
S 30,5
Mp 6,8
C 6,6
Kd 6,4
Fp 7,9
M 28,7
Sd 5,1
Andre 2,1

Alliansen får 177 mandater og beholder flertallet.

3 kommentarer:

 1. Hvis Miljöpartiet ender fire desimaler fra å bli sjette største parti, og bare et drøyt prosentpoeng foran Sd, vil det være en gedigen skuffelse når mange galluper har hatt Mp på over 10 prosent som det suverent tredje største partiet.

  SvarSlett
 2. Sentrumskonservativ17. september 2010 kl. 15:43

  Svein Tore: Det ville være interessant om du kunne komme med en analyse av hva som gikk galt med dine beregninger foran stortingsvalget i 2009, der du antok at de borgerlige ville få flertall med 88 mot 81 mandater.

  (Når det gjelder Sverige, er det naturligvis mye mer opplagt at du (og alle andre) har rett, ettersom valgsystemet er mye mer proporsjonalt, og man får således mer informasjon ut av desimalene i meningsmålingene.)

  SvarSlett
 3. Magnus: 7 prosent vil muligens være skuffende for noen i Mp, men det vil like fullt være et meget godt valg for dem. Tror dog at en del som sier de skal stemme Mp nå, vil gå tilbake til S på valgdagen. Men vi får se - kan godt være at jeg tar feil.

  Sentrumskonservativ: Kort fortalt så var det hovedsakelig to ting som skjedde som gjorde at mine forhåndsberegninger avvek noe fra valgres. For det første heiste Ap seg opp til 35,4 - i stedet for de ca 33 som lå inne på mine siste beregninger. Dette var helt avgjørende og gjorde at de kapret noen sistemandater. Dernest ramlet Venstre under sperregrensen. Men det første var det viktigste.

  SvarSlett