torsdag 11. februar 2010

Karikaturstridens paradokser

Det blusser nå opp til karikaturstrid her til lands. Noen muslimer føler seg krenket av Dagbladets nylige publisering av karikeringen av Muhammed som en gris. To ganger har taxisjåførene i Oslo demonstrert mot  Dagbladet. Natt til lørdag parkerte 1000 muslimske sjåfører bilene sine i protest. Og mandag morgen var det pån igjen med nye protester. En ny aksjon er varslet i morgen (fredag), under ledelse av den ikke helt ukjente Arfan Bhatti.

Det er noe overraskende at ikke Dagbladet kjente til de tumultene som oppstod i 1997 i kjølvannet av publisering av den samme tegningen. Det mest interessante i denne saken er likvel de to paradoksene som spiller seg ut til fulle:

1) Dagbladet skulle illustrere saken "Se - vi har funnet ut at PST har en lenke til Muhammed-karikatur på sin Facebook-side". Og nærmest i et slags moralsk indignasjon over dette, så velger de altså selv å smøre en karikatur ut over sin egen forside.

2) Krenkede muslimer/taxisjåfører føler at sin religion blir latterliggjort. Og religionsfrihet er som kjent et viktig kjennetegn på et demokrati. Samtidig som de tar i bruk et annet demokratisk kjennetegn; streikeretten for å markere avsky mot et tredje demokratisk gode, ytringsfriheten.

Er tiden nå inne for å si at "Vi er alle Dagbladet"? Noen ytringsfrihetsfundamentalister vil sikkert si ja. Jeg hører ikke med blant dem. Dels fordi jeg synes Dagbladet hadde en svært dårlig sak å koble karikaturen til. Og dels fordi det i noen tilfeller går an å bruke hodet og ikke bidra til å piske opp stemninger ved å publisere så kontroversielle ytringer som det en slik karikatur er.

På den annen side tjener det ikke de krenkede muslimenes sak at de lar sinnet og frustrasjonen gå ut over taxikundene sine. Det vil bare slå tilbake på dem selv. Muslimske taxisjåfører demonstrerer sin makt. Men det finnes fortsatt en hel del taxisjåfører i denne byen som ikke føler seg krenket og som man kan kjøre taxi med.

På kort sikt tror jeg både Dagbladet og Frp vil tjene på at dette utarter i morgen og i dagene framover. På lengre sikt tror jeg alle taper.

Hva tror du?    

8 kommentarer:

 1. Jeg mener at det er på tide at selvhøytidelige muslimer drar huet ut av navelen og innser at de rett og slett må tolerere ting de ikke liker om de skal kunne leve i et mangfoldig samfunn.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Vel, Svein Tore, du får komme deg ned på dine knær du da, men du blir voldtatt bakfra.

  SvarSlett
 5. Eg sit og tenkjer på dette:
  Skal kristne ta til att med åtak på ytringar som filmen "Life of Brian" og A. Øverlands tekst "Kristendommen - den tiende landeplage" att?

  SvarSlett
 6. Må vel gå an og nekte å ta taxi når det er muslimer som kjører. er vel lov å velge hvem man vil ha til og kjøre. eller det er kanskje ikke det heller.????????? på tide og våkne! snart tar dem over her. gla Jeg ikke bor i oslo... HE HE

  SvarSlett
 7. Hmmm...merkelig; jeg var i en diskusjon i dag om det samme og mine argumenter og syn på saken var helt sammenfallende med dine.

  Er vi for politisk korrekte,du og jeg, kanskje?

  Jeg vil tro at taxidemonstrasjonene vil føre til det motsatte av det sjåførene ønsker. Aksjonene vil føre til at folk som vanligvis ville ha forståelse for reaksjonene mot Dagbladets lettvinte og desperate måte å øke opplagstall i sin løssalgstørke, vil bli irriterte.

  "Det er greit at de reagerer, men ikke på en måte som går utover meg", lism.

  SvarSlett
 8. Polarisering tjener bare ekstremistenes dagsorden, og første offer er klarsynet og det balanserte resonnement. Svein Tore har rett: Dagbladet har klart å skaffe seg rollen dom narr.

  Taxisjåførene det samme. De straffer "alle" i stedet for Dagbladet.

  Men noen få lite tillitvekkende personer, Bhatti og denne Jihadisten i Larvik, skaffer seg mye oppmerksomhet. Kanskje det er det eneste positive: pisker man opp stemningen flyter noe avskum til toppen slik at man lettere kan se det?

  SvarSlett