torsdag 25. oktober 2018

Blått overtak 103-87 i KrF

Blå side har et ganske klart overtak i KrF. Løpet er ikke kjørt for Hareide, men det brenner et blått lys. 

Valget av delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november kan avgjøre partiets retningsvalg. Siden partiet i øyeblikket har vippeposisjonen på Stortinget, så kan dette retningsvalget få store innvirkninger på norsk politikk i årene som kommer.

Antall delegater fra hvert fylke er bestemt ut i fra en fordelingsnøkkel som tar hensyn til både medlemstall og antall velgere i fylket ved siste valg. Men nøkkelen gir de medlems- og velgermessig små KrF-fylkene som Nordland, Troms, Finnmark, Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland en overrepresentasjon på bekostning de store medlemsfylkene som Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Agder. Siden de små heller rødt og de store heller blått, så er nøkkelen i praksis en fordel for de som ønsker et rødt retningsvalg. Derfor har også debatten om forholdstall vs flertall blusset opp, der Rogland valgte å kjøre et flertallsprinispp og sende 15 blå og kun en rød delegat bl.a for å "nulle ut" sin egen underrepresentasjon. Denne diskusjonen kan komme også i andre fylker, selv om det fra ledelseshold ønskes et forholdsprinispp lagt til grunn i alle fylker.

I tillegg til fylkene har Stortingsgruppen, Sentralstyret, KrFKvinner og KrFU sine delegasjoner med delegater. Basert på en kombinasjon av tilgjengelig info, faktisk og antatt fordeling, har jeg laget en prognose over utfallet:

Sentralstyret: 11 delegater. 6 - 5 favør blått her virker avklart.

Stortingsgruppen: 4 delegater. Uavgjort 2-2 er resultatet her.

KrFKvinner: 12 delegater. Stemmegivningen helte i en viss blå retning og antagelig 7 blå og 5 røde delegater (en viss usikkerhet rundt hva delegat Birkedal stemmer, går hun for rød blir det 6-6).     

Rogaland: 16 delegater. Var første ute og valgte 15 blå og en 1 rød. Stemmetallet var ca 70-30 favør blå.

Buskerud: 6 delegater. Noe overraskende rød overvekt 60-40 her og 4 rød og 2 blå delegater ble valgt. 

Hedmark: 6 delegater. Som ventet ca 60-40 rød stemmevekt her og 4 røde og 2 blå delegater valgt.

Oppland: 6 delegater. 80-20 favør rød, et hakk rødere enn ventet og dermed 5 røde og 1 blå delegat valgt.

Finnmark: 4 delegater. Fylkesmøtet holdt over telefon med 14 stk. 14-0 favør rødt og dermed 4 røde delegater.

Telemark: Seks delegater. Hellet svakt i rød retning, men ikke nok til at det ble 4-2 røde (manglet 4 stemmer),  så utfallet her ble 3-3.

Agder: Møte 26. okt. 10 delegater i Vest og 8 i Aust, til sammen 18. Heller trolig blått i sjiktet 70-30 og i så fall 13-5 blå. Men kjører de "vinneren tar alt" her pga. Agders lavere vekt?

Hordaland: Møte 27. okt. 14 delegater. Antatt fordeling 70-30 og i så fall 10 blå og 4 røde. Men også her kan "vinneren tar alt"-spørsmålet komme.  

Sogn og Fjordane: 7 delegater. Antar 65-35 rødt her og dermed 5-2 i rød delegatfavør.

Møre og Romsdal: 27 okt. 12 delegater. Antatt fordeling 70-30 og i så fall 8 eller 9 blå. Flertallsvalg kan bli brukt også her, men jeg setter 9-3 blå inntil mer info foreligger.

Trøndelag: Møte 27. okt. 13 delegater, 6 i Nord og 7 i Sør. Antar 70-30 favør rød, noe rødere i Sør og enn Nord. I så fall 9-5 favør røde. Men kan Trøndelag komme til å kontre på Rogaland og kjøre flertallsvalg? 

Nordland: Møte 27 okt. 6 delegater. Heller trolig rødt i sjiktet 60-40 og dermed 4-2 i rød delegatfavør.

Troms: Møte 27 okt. 6 delegater. Rødt favorittstempel her i sjiktet 65-35 og dermed 4 røde og 2 blå.

Akershus: Møte 29 okt. 9 delegater. Åpent her, men antar 55-45 rødt og dermed 5-4 røde delegater.

Vestfold: Møte 29 okt. 7 delegater. Heller i blå retning, antar 60-40 og i så fall 4-3 i blå delegatfavør.

Oslo:  Møte 29. okt. 7 delegater. Åpent. Tradisjonelt borgerlig orientert KrF her, men kan ha endret seg noe i senere år. Kan bikke begge veier, tror på 55-45 rødt og 4 røde og 3 blå delegater.

Østfold: Møte 30. okt. 8 delegater. Siste ut og kan dermed avgjøre alt hvis det står og vipper. Antar 60-40 blått her og dermed 5-3 i blå delegatfavør. Men kjører kanskje vinneren tar alt hvis blå side trenger et par delegater ekstra for å sikre seieren?

Når dette summeres opp, så kommer jeg opp i et totalt antall som blir 103 blå vs 87 røde delegater. Blå side har altså er relativt greit flertall inne. Dette betyr at Hareide trenger en "game changer" for å ha håp om å snu det. Slik jeg vurderer det, så er han avhengig av å vinne de gjenstående "røde" fylkene mye klarere enn forventet, parallelt med at han klarere å redusere nederlagene i de "blå" fylkene. Da kan totalfordelingen begynne å nærme seg likevekten på 95-95. Men veien virker pr i dag for lang. Tallene forutsetter at alle delegatene tvinges til å stemme over retning. Hvis rød side innser at de er i ferd med å tape, så kan det bli et avgjørende spørsmål om voteringsrekkefølgen på landsmøtet. For da blir status quo (Grøvan-alternativet) det beste de kan håpe på. I en situasjon med 85-90 røde, så kan rundt 10 "Grøvan-fans" være nok til å vippe flertallet over til status quo.

At hele denne stormfulle KrF-prosessen skal munne ut i ingenting, er imidlertid nesten for utrolig til å tro på. Det mest sannsynlige er at KrF tar et retningsvalg og at partiet velger bkå retning.

I så fall er Hareide antagelig ferdig som partileder og Kjell Ingolf Ropstad overtar og fører partiet inn i Solberg-regjeringen.   


10 kommentarer:

 1. Hyggelig om det ender slik, men jeg tror ingen av sidene får over 100 stemmer. Sluttresultatet vil bli mye jevnere.

  Akershus er feks rødere enn 4-5. Også usikker på om Hordaland og Møre og Romsdal vil få så mange blå som i din prognose. Men selv under 100 stemmer vil blå kunne vinne - hvis de står på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, 5-4 rødt i Akershus er sannsynlig. Evt 6-3

   Slett
  2. Din prognose er nok for optimistisk slik jeg var inne på tidligere i uken. Ingen vil greie over 100 delegater, selv om det hadde vært bra med en så klar blå seier.

   Men når de blå fylkene ikke vil innse den maktkampen som pågår og heller velger å være rause på oppløpet, samtidig som Trøndelag og andre røde fylker velger 80-90% røde delegasjoner, ja da må det dessverre bli slik.

   Slett
 2. Så hvis Trøndelag og Akershus kjører "vinneren tar alt", mens resten følger forholdstallene, er Hareide plutselig i tet. :-O

  SvarSlett
 3. Møre og Romsdal med 9-3 i blått? Korleis vurderer du stemninga i dei store byane?
  Fylket kan bli 5-7 i favør raudt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Molde, Ålesund og Kr.sund sender jevne deleagasjoner. Resten blåere stort sett. Vurderer å justere ned blå overvekt til 8-4

   Slett
 4. Hei!

  I din oppdaterte prognose på Twitter ser jeg at du har 7 blå og 5 røde for Møre og Romsdal. I VGs oversikt er det angitt 6 blå, 5 røde og 1 blank.

  Den ene blanke (kvinne med initialer IK) vil nok havne på rød side slik at stillingen vil bli 6 blå og 6 røde i Møre og Romsdal. Hun har ikke oppgitt retningsvalg, men ut i fra sosiale medier virker hun å helle politisk til venstre og Hareide-linjen (støtter Hareide).

  Har du eventuelt fått bekreftet at hun vil lande på blått siden du har en prognose med 7 blå? Så vidt jeg kan se er det altså lite som tyder på at hun vil lande på blå side.

  Siden hver eneste delegat teller, tenkte jeg det var greit å nevne det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser nå at delegaten som er oppgitt som blank i VGs oversikt for Møre og Romsdal, faktisk VIL stemme blankt. Hun bekrefter til NRK i kveld at hun hverken vil i regjering med Ap eller i dagens regjering, men vil at partiet skal være i opposisjon.

   Så da må prognosen for Møre og Romsdal endres til 6 blå, 5 røde og 1 blank.

   https://www.nrk.no/norge/_-feil-a-presse-krf-til-hogre-eller-venstre-1.14268186

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett