mandag 29. oktober 2018

Hareide trenger et under i de fire siste fylkene

Fire fylker står igjen for KrF: Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold.

Akershus: 9 delegater på valg. Min delegatkartlegging viser 37-28 stemmer i favør rød. De blå trenger 26 stemmer for å få 4 delegater. Ligger dermed an til 5-4 røde her. Hareide trenger 6-3, ikke umulig, men vanskelig.

Oslo: 7 delegater. Jevnt, men antar at Oslo heller svakt rødt og at 4-3 røde dermed er mest sannsynlig. Hareide må ha 5-2, ikke helt umulig, men blir vanskelig.

Vestfold: 7 delegater. Også jevnt her. 4-3 blå eller 4-3 rød, evt 3-3 og 1 gul delegat uten subsidiær preferanse er mulige utfall. Hareide trenger 5-2 røde, ser ikke helt hvordan det skal gå til.

Østfold: 8 delegater. Min foreløpige kartlegging (Rakkestad, Halden, Moss, Spydeberg, Råde, Rygge, Askim, Marker, Fredrikstad, Våler og Eidsberg) viser 33-20  i blå stemmefavør. 5-3 virer derfor som det mest trolige utfallet. Hareide må ha 4-4, det virker urealistisk.

 Min prognose viser nå 99-91 favør blått (hvis Møre og Romsdals gul/blanke delegat regnes inn på blå side, holdes hun utenfor er det 98-91-1).Kan "kabinettspørsmålet" snu noen lyseblå?
Er løpet kjørt for Hareides røde linje? Ikke helt, for det kan skje ting mellom siste fylkesmøte tirsdag kveld og landsmøtet på fredag. Trolig vil Hareide stille "kabinettspørsmål" og dermed håpe at det kan flytte en håndfull lyseblå over til hans side av frykt for å miste ham som leder.

Logisk sett skulle en tro at "Grøvan-alternativet" (at KrF forsetter i opposisjon som nå), som trolig får et 20-talls delegater (jeg har fordelt dem etter subsidiær preferanse i min modell),  har styrket sine muligheter fordi den (røde) siden som ligger an til å tape, kan komme til å ønske det nest beste for dem; status quo. Jeg tror dog at ledelsen går "all in" på å ta et retningsvalg nå, og setter status quo opp (skal KrF i regjering eller ikke?) som votering først, dette faller, og vi får en ren duell mellom rød og blå til slutt. Et skriftelig og dermed hemmelig votering kan øke sjansen for at noen delegater kan endre preferanse i salen. De er dog valgt på bakgrunn av sitt syn, så endringer vil skape reaksjoner, men stemningsendring og dynamikk i salen er Hareides siste håp. 

Lyset som brenner for Hareide ser blått ut.     

   

     

11 kommentarer:

 1. Helt utrolig av KrF å ha hemmelig valg når det er så jevnt løp som dette. Det strider i mot både tidligere praksis og Hareides tåkeprat om "åpenhet".

  Ser du fortsatt har 7 blå i Møre og Romsdal selv om delegaten som skal stemme blankt gikk ut i NRK i går kveld og bekreftet at hun hverken vil stemme blått eller rødt.

  Blått vil derfor ha 6 delegater i Møre og Romsdal mot de rødes 5.

  I Akershus og Oslo tror jeg din prognose fortsatt er for optimistisk. Tror fort det kan ende med kun 2 blå i Akershus og 6 røde.

  Det samme i Oslo. Her er det mange nyinnmeldinger som kan gi mer rødt. I følge lokalavisen i Nordre Aker har feks KrF-lederen kontaktet alle de nyinnmeldte personlig på telefon og spurt hvorfor de har meldt seg inn. Hele 85% av de nyinnmeldte støttet Hareides venstrevri. Resultatet skurrer ganske mye med tanke på at Nordre Aker er ganske så blått. Så her er det nok en god del "aktivister" på gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er 9 delegater i Akershus, så du mener kanskje 6-3?
   Skriver om Møre og R ene blanke i teksten. Tolkningsspm, men i mine øyne er en stemme på status quo for KrF en stemme for at man beholder dagens regjering og dermed «blå».

   Slett
  2. Ja, jeg skrev 6 i stedet for 7 røde i Akershus. Oppdaget det etter at jeg hadde postet :) Jeg tror det er så rødt i Akershus at det ender opp med bare 2 blå, men har håp om 3 blå og 6 røde.

   Slett
  3. Så ble det 4 blå i Akershus og du fikk rett :) Glad for det!

   Slett
 2. NRK har en måling som viser mer blått i noen av fylkene:
  Delegatfordeling hvis deltakerne i undersøkelsens standpunkt bestemmer, og delegatene velges representativt:

  Oslo: 4 blå, 3 røde
  Akershus: 4 blå, 5 røde
  Vestfold: 4 blå, 3 røde
  Østfold: 4 blå, 4 røde
  Totalt: 16 blå, 15 røde

  Uansett vil også dette resultatet gi et klart blått landsmøte. Hvilke ess Hareide har i ermet - eller om dette vil føre til at Grøvan vinner frem, får vi vite på fredag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har sett den. Tror altså at de bommer i Oslo og Østfold, men vi får se.. 😀

   Slett
 3. Glemte linken: https://www.nrk.no/norge/nrk-undersokelse_-bla-side-kan-naerme-seg-krf-seier-i-kveld-1.14268650?fbclid=IwAR3RFpHM5JCxFwmOMvg0Rr-_H_7MnhxZIYzJEDLfeYbMwLcOuCwLe81KvgY#fact-1-14268716

  SvarSlett
 4. Ingen som har oppdaget at spillet til Hareide fortsetter?

  Selv om han stilte kabinettspørsmål, truet med å gå av og til slutt tapte, så sier han nå i etterkant at han likevel kan fortsette...

  Så kabinettspørsmålet var altså bare et spill for galleriet? Ingen hørte i talen hans på fredag at det var med forbehold. Det er jo heller ikke slik kabinettspørsmål fungerer.

  Rart ingen i mediene tar tak i dette. Hva tror du om dette?
  Hareide sa ikke at han KANSKJE går av da han presset landsmøtet.

  Lurte Hareide alle sammen da han spilte ut sitt "siste kort" på landsmøtet?
  Etter at de blå vant sa Støre at "Det kommer en ny mulighet".  https://www.nrk.no/norge/hareide-fortsetter-om-krf-ikke-gar-i-regjering-1.14278091

  SvarSlett
  Svar
  1. Svein Tore Marthinsen,

   Det er flere som reagerer på at Hareide ikke gikk av som partileder når han truet med kabinettspørsmål for å presse delegater til å stemme rødt.

   Nå reagerer også Hagen på det samme jeg var inne på i innlegget 3. november.
   Hagen sier at Hareide bløffet om egen avgang og burde ha gått med engang da tapet ble konstatert. Det er jo det normale når man truer med avgang og lider nederlag.

   Har du noen kommentarer til dette?
   Er det ikke litt rart å bli sittende etter å ha tapt på et kabinettspørsmål?


   https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/Eoe602/Carl-I-Hagen-mener-Knut-Arild-Hareide-bloffet-om-egen-avgang

   Slett
 5. Hareide avventer utfallet av regjeringsforhandlingene. Og er nok klar hvis de bryter sammen.. Men er i grunn enig med Hagen, når du går så knallhardt inn for en retning, stiller «kabinettspørsmål» og taper, så er det mest reinhårige å ta konsekvensen av det og gå av.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett