onsdag 9. februar 2011

Coverpolitikk

Jonas Gahr Støre har ledet et utvalg som i dag la fram forslag til integreringspolitikk. Forslag som går i restriktiv retning og som på mange punkt er omtrent det som Frp foreslo for 20-30 år siden. Frps Per Willy Amundsen kalte det coverpolitikk på Politisk kvarter i dag. Det synes jeg er et godt begrep. Band som bare spiller coverlåter kan gjøre det bra en kveld. Men i lengden går lytterne lei.

Ap slåss om mange av de samme velgerne som Frp. Frps innvandringspolitikk har appell langt utenfor partirekkene - ikke minst hos en del Ap-velgere. Frp har på mange måter fått innvandrings- og integreringsdebatten over på sin banehalvdel. Ap og Høyre har kommet diltende etter i kampen om å framstå som tøffest og strengest.

All den valgforskning jeg har lest til nå, tyder imidlertid på at velgere flest ikke legger helt avgjørende vekt på innvandringsspørsmålet når de stemmer. Unntaket er Frps velgere - der legger mange vekt på det. Det betyr ikke at innvandrings- og integreringsspørsmål er uviktig. Min påstand er at dette er et felt som kommer til å bli viktigere i tiden som kommer. Men det betyr at partier som Ap og Høyre ikke bør overvurdere hva de har å tjene på å nærme seg Frp her. Ap og Høyre har også en stor utfordring når det gjelder å tekkes de av sine velgere som synes Frps standpunkter og retorikk i innvandrings- og integreringsspørsmål både lukter og smaker vondt.

Å være liberal og streng på en gang er ikke lett. Spagat er fort en posisjon man da havner i.
  

2 kommentarer:

 1. Min analyse er at Frp egentlig ikke har potensiale for særlig flere velgere enn de har nå. (Se den nederste grafen her http://venstresida.net/?q=node/1289 )

  En årelang strategi om å støtte det misfornøyde mindretall i ulike saker skaper stor popularitet hos 20+% av befolkningen, men tilsvarende forakt hos over 50%

  Problemet når Ap flytter etter er jo at de har tyngde til å flytte det politiske sentrum mot høyre, slika t Frp kan slippe unna med å være enda litt mer ekstreme.

  SvarSlett
 2. Ronny: Takk for link. Interessante tall. Carl I Hagen har vel sagt noe slik som at det gjør ikke noe om 70 prosent misliker deg, så lenge 30 prosent liker deg og stemmer på deg.

  Jeg er ikke helt enig med deg - tror Frp har et potensiale til opp mot 30 prosent hvis alt klaffer (og H og/el Ap tryner). Men Frp er et parti som er best i angrep. Når de må forsvare politikken sin, som i valgkamper, så sliter man mer. Jeg tror det er noe av årsaken til at partiet ofte ramler i innspurtene før valg.

  SvarSlett