lørdag 7. august 2010

Noen spekulasjoner

Bjarne Håkon Hanssen jobber mot sin tidligere regjeringe. Bør vi øke skattene? Monstermaster i Hardanger. Det er den politiske debatten sommeren 2010. Sånn kort oppsummert. Alt er dårlige saker for den sittende rødgrønne regjeringen. Særlig den siste saken.

Målingene er elendige, sett med rødgrønne øyne. Det blåser en frisk, blå vind over landet. Først og fremst fordi mange velgere er sugne på noe annet enn Stoltenberg og co. Særlig nyter Høyre godt av dette suget. Er det råtningen av den rødgrønne roten vi nå ser?

Jeg tror Ap, SV og Sp holder sammen til lokalvalget neste år. Men blir valget en fiasko, så er det et alt annet enn utenkelig scenario at både SV og Sp trekker seg ut og at Ap fortsetter som mindretallsregjering inn mot valget i 2013. I så fall stokkes den parlamentariske kortstokken om og ut av stokkingen vil både KrF og Venstre springe ut som langt mer interessante for Ap.

For det er dette sentrum som ligger Stoltenbergs hjerte nær. SV og Sp bærer preg av mer fornuftsekteskap enn kjærlighet. Men de har begge vært nyttige idioter. Særlig SV som har latt Ap vokse på egen bekostning. Tar Stoltenberg en konfrontasjon nå for å styre dem begge ut av regjering slik at han kan regjere mer etter hjertet sitt på tampen av sin politiske karriere? Og så overlate boet til Jonas Gahr Støre som kan videreføre denne linjen?

Et slikt nært forestående taktskifte i norsk politikk kan imidlertid være å gjøre opp en regning uten vert. For hvor sugne er KrF og Venstre på å holde Ap ved makten etter flere års tiltagende maktarroganse? Neppe særlig sugne. Et kjølig sak til sak-samarbeid kan være en løsning inntil en borgerlig regjering, med Høyre i spiss (kanskje en ren H-regjering) avløser Ap.

Dermed kan Gahr Støres første prøvelse som ny partileder fort bli å være opposisjonsleder 2013-17 og bygge en ny plattform for å komme tilbake og vinne valget i 2017.    

3 kommentarer:

 1. Trur du har veldig mykje rett i analysen din.

  Eg trur Jonas Gahr Støre vil bli ein fiasko som leiar i Ap. Han er ein populær og flink utanriksminister, men eg trur ikkje har har anlegg for å handtere verken fagrørsla eller distriks-Ap. Dessutan trur eg ikkje at Gahr Støre er skapt for å sitje i opposisjon. Han er skapt til å styre. Jonas Gahr Støre vil kjede seg på Tinget. Han vil fort gå lei.

  Dessutan vil Jonas Gahr Støre raskt merke at han har ein utfordrar som føler seg forbigått. Hans rival, Trond Giske, vil ikkje legge to pinnar i kors for å hjelpe Gahr Støre. Giske vil styre mot posisjonen som Ap sin redningsmann og frelsar.

  Twitter: @DagIdarJ

  SvarSlett
 2. Enig med forrige mann. Giske vil nok være det sterkeste kortet rent innenrikspolitisk fo Ap.

  SvarSlett
 3. Hvis det blir en mindretallsregjering med Ap etter kommunevalget, er forutsetningene for å styre ikke så verst sett fra Stoltenbergs side.
  Alle disse konstellasjonene vil jo gi flertall:

  Ap+SV+SP
  Ap+SV+KrF
  Ap+KrF+SP

  I tillegg vil Stoltenberg kunne få gjennomført litt høyrepolitikk (f.eks i miljøpolitikken) med Høyre og eventuelt Frp.


  Dessverre for Venstre vil deres to representanter aldri få noen reell innflytelse ettersom de ikke vil være nødvendige for noen af flertallskonstellasjonene.

  SvarSlett