fredag 7. mai 2010

Hva skjedde med LibDem?

Tellingen av stemmer i Storbritannia pågår fortsatt. Men det er nå klart at ingen av partiene får flertall i parlamentet. Som ventet blir det et "hung" parlament. La oss ta en titt på de nakne tall først:
Kons 36,2 (+3,9
Labour 29,0 (-6,4)
LibDem 23,0 (+1,0)
Andre 11,8 (+1,5)

Valgdelt: 65,2 prosent.

Mandatfordelingen blir omtrent som følger (607 av 650 plasser er pt. avgjort):
Kons 308 (+110)
Lab 260 (-96)
LibDem 53 (-9)
Andre 29 (-5)

Valgets vinner er de Konservative. Taperen er Labour. Men Labour gjorde det ikke fullt så elendig som de kunne frykte på forhånd. Mest skuffet er nok LibDem. Målingene indikerte noe langt bedre enn 23 prosent som ble resultatet. Som jeg spekulerte i for et par dager siden, så tyder mye på at partiets mange unge velgere har latt vær å stemme. Det ble antydet en valgdeltakelse på 70-75 i flere medier. Fasiten ble ikke spesielt imponerende 65.

LibDems fall de siste timene inn mot valget tyder også på at en del velgere hoppet av og valgte Konservative eller Labour når det kom til stykket. Trygghet ble prioritert framfor det mer ukjente. Enkelte Labour-statsråders oppfordring om å stemme taktisk på Libdem i kretser der det stod mellom dem og Kons, synes i alle fall ikke å ha fått særlig gjennomslag..

Nå blir det tøffe regjeringsforhandlinger. Mitt tips er at det ender med at Kons biter i det sure eplet og gir konsesjoner til LibDem i det meget betimelige kravet om å endre valgsystemet i mer proporsjonal retning. Og at David Cameron vil lede en mindretallsregjering. Dette er ukjent parlamentariske terreng for britene. Men dette tror jeg systemet har meget godt av.

Valget har vist at Storbritannia slett ikke er noe toparistystem lenger.

2 kommentarer:

  1. Er det noen meningsmålinger som antyder noe om hva en eventuell folkeavstemming om valgreform vil kunne munne ut i?

    SvarSlett
  2. Selv om toryene ble klart størst må man vel si at valgresultatet også er en skuffelse. Etter 13 år med labour og en svært upopulær regjering og statsminister tror jeg mange toryer er svært misfornøyde med at flertallet glapp. Særlig når man vet at de hadde flertallet på de fleste målingene før valgkampen.

    Leste at lord Ashcroft, som har spyttet inn store summer for toryene, er forbannet på Cameron. Han trakk spesielt frem at Cameron ødela valget ved å bli med på partilederdebattene, særlig ved at Cameron godkjente at Nick Clegg fikk være med. Har en følelse av at han har noe rett i det og at oppmerksomheten om Clegg gjorde det vanskeligere for Cameron å profitere på Browns upopularitet.

    SvarSlett