Forskeren Sven Magnus Carlsen ved NTNU antydet på Dagsrevyen i går at de postive helsegevinstene ved amming er betydelig overdrevet. Han mente at det kun er snakk om marginale positive effekter eller knapt noen gevinst. Og at det i praksis er morkaken som avgjør barns helse, ikke morsmelk.
Forskeren fikk raskt på pukkelen, i den grad han har noe slikt, av ammedronningen Gro Nylander som mente at han uttalte seg om ting han ikke hadde greie på. Og at det er masse flotte fordeler (sic!) med amming.
Selv tror jeg at forskeren er inne på noe. Amming er bra, men neppe det helt avgjørende for et barn.
Hva tror du?
Jeg tror det er som med mange andre slike sosialmedisinske spørsmål: For de fleste barn er forskjellen temmelig liten, men i de mest utsatte gruppene (av en eller annen grunn) kan forskjellen være stor. Og som i mye annen sosialmedisin: Det er de som er i de utsatte gruppene som i minst grad ammer. Amming er derfor et klassisk formidlingsproblem. Skal man prioritere å unngå å overdrive de positive effektene for å ikke skape hysteri blant den trygge majoriteten, eller heller kjøre på og dermed gjøre en forskjell der det faktisk har konsekvenser?
SvarSlettJeg tror at jeg går inn alt. 1: Ikke skape hysteri.
SvarSlettHva med deg?
jeg har stor tro på at amming har positive fordeler, samtidig som jeg tror at barn vokser opp helt fint på mme. Hvis man ser bort fra de rent "helsemessige" effektene som Carlsen snakker om - hva med den trygghet, kos og tilhørighet som amming gir? og man bør heller ikke undervurdere at det er rent, praktisk og "alltid" tilgjengelig.
SvarSlettJeg tror det er bra at det norske helsevesenet har et sterkt fokus på amming, det er jo det "naturlige", men selvfølgelig viktig å ikke skape hysteri i de tilfeller man ikke ønsker eller har mulighet til å amme.
Har kun egne erfaringer. Min datter ville ikke ammes mer når hun var 6 mnd - fra da av ble det velling og grøt. Hun var svært lite syk som baby og ei heller senere som barn. Nå er hun en kjernesunn 19 åring :-)Kos og nærhet trenger ikke handle om amming.
SvarSlettMaria: Ser den.
SvarSlettSamtidig: Amming handler vel ikke bare om kos? Men også om diverse ammeproblemer (tette melkeganger, ømme vorter osv) og frustrerte mødre som ikke klarer å leve opp til "ammeidealet"? Og som sikkert kan være tilbøeylig til å la frustrasjonene gå ut over sin mann...i mangel av noe bedre...
Det er flere kjente helseeffekter for mor, som også er viktige. F eks skilles det ut endrofiner og "gode" hormoner ved amming, og dette gir en god tilknytning mellom mor og barn fra start.
SvarSlettKompetansesenteret for amming ved Rikshospitalet, med Gro Nylander i spissen, gjør en formidabel jobb. Og Norge et foregangsland.
WHO anbefaler for øvrig amming i de første to leveår, og fullamming i 1/2 år, det samme gjør visstnok USA.
Har en mistanke om at enkelte krefter vil det såkalte "ammepolitiet" til livs.
Når det er sagt, skal selvsagt ikke de som ikke klarer å amme føle seg mislykket. Her kan det godt være at helsevesenet har noe å gjøre.
Anbefaler for øvrig bloggen til lege og fembarnsmor, Kari Løvendahl Mogstad, som har et stort engasjement innen svangerskaps- og barselsmedisin. http://www.lykkeligsomliten.no/blogg/
Amming er bra, men ikke for enhver pris. Det må være praktisk for både mor og barn. I Norge har vi absolutt (mer enn) antydninger til ammehysteri.
SvarSlettAnbefaler litt lesning http://www.expressen.se/Nyheter/1.1735160/hon-trottnade-pa-lognerna-om-amning
SvarSlettCarlsen er ike verdens eneste som prøver å nyansere debatten litt