onsdag 3. november 2010

Kristin Halvorsen går av?

SV-leder Kristin Halvorsen vurderer i disse dager om hun skal trekke seg. Jeg tror hun kommer til å lande på at hun går av. Først og fremst fordi hun har sittet veldig lenge. Skal hun drive med noe annet enn politikk, så bør hun neppe vente særlig lenger. Men også fordi hun nok er i ferd med å innse at SV må ut av regjering for å gjenreise venstreopposisjonen i dette landet. SV må rett og slett ut av regjering for å finne tilbake til sin identitet og sjel. En sjel de i stor grad har solgt i bytte mot noen få regjeringstaburetter de siste fem årene.

Kristin Halvorsen er velgermessig i ferd med å kjøre SV i grøfta gjennom sitt regjeringsprosjekt. Våren 2005 lå partiet på 15-16 prosent på målingene. Gjennomsnittstallet for oktober 2010 viser traurige 5,5 prosent. To av tre SV-velgere er mao. blitt borte. Med tanke på at partiet som oftest gjør svakere lokalvalg enn stortingsvalg, så indikerer dette et valgresultat helt nede på 4-tallet neste år. Situasjonen er meget dramatisk for partiet. Sperregrensen truer.

Så kan man godt si at det vil være feigt å trekke seg i en slik situasjon. Og det er åpenbart et element som kan trekke i retning av at hun sier ja til gjenvalg. Likevel tror jeg hun vil sette hensynet til partiet foran eget ønske om å reise kjerringa. 

Jeg har vanskelig for å se for meg andre arvtakere enn Audun Lysbakken. Han er nok neppe Halvorsens førstevalg, men er den klart beste SV har og er mannen som bør ha de beste kvalifikasjoner til å drive god opposisjonspolitikk. Bård Vegar Solhjell kan være en utfordrer, men virker litt for lett og står for stort sett det samme som Kristin Halvorsen.

Når Kristin Halvorsen går av og SV går ut av regjeringen - enten det nå skjer før eller etter valget i 2013, så vil det åpne opp for nye konstellasjoner i vårt politiske landskap. Ap vil bli fristilt, og sentrumspartienes preferanser kan bli helt avgjørende for hvorvidt vi får en regjering med blått eller sosialdemokratisk tyngdepunkt fram mot 2017.   


Oppdatert: Kristin Halvorsen har valgt å kommentere dette blogginnlegget på følgende måte på twitter:

@SVKristin: Det er alltid veldig rørende når høyrefolk under dekke av å være valganalytiker og av omsorg for SV mener vi skal ut av regj!
@SVKristin: Husk hvordan Erna sleit for halvannet år siden og alle analytikere og presse dømte Høyre nord og ned! Erna gir meg håp!3 kommentarer:

 1. SV har da ikke sjel. De er kommunistiske zombier, snart under sperregrensen. bleep blop

  SvarSlett
 2. Jasså, Erna gir deg håp????????
  Men du er jo ikke Erna. Er du så inn i granskauen tett i nøtta og tror at du, du med dine løftebrudd om å utrydde fattigdommen i Norge med et pennestrøk, du med din hemmeligholdelse, til etter valget, av vedtak om å skattlegge pensjonister som er imigrert til utlandet for 10 - 20 år siden. Du, du med dine lovnadsbrudd om å satse på skole og forskning. Flere hundre skoler er nedlagt etter at du kom inn i regjeringen og tusener av barn har fått lengre skolevei. Du burde i all fall vite at kommunismen har utspilt sin rolle og at jødehatere og tilhengere av muslimske terrororganisasjoner er lite likt
  i Norge. Du rekker ikke Erna til ankelen. Ser du ikke selv hvor tøysete dine oppgulp er. Ikke rart at folk påstår du har munndiare.

  At du ikke har tilført landet en dritt av verdi som politiker er ingen hinder for at du ikke kan vise den gest å ta din hatt og forsvinne ut av mediabildet, så vi slipper å se deg mer.

  Ha et fint og varigt opphold i Palestina.

  SvarSlett