tirsdag 15. desember 2009

Jagland og døra

Thorbjørn Jagland har bygd hele sin politiske karriere på Aps lære om at skatt skal være et spleiselag der man yter etter evne. Da blir det et fryktelig stort sprik mellom liv og lære når han nå blir nullskatteyter som generalsekretær i Europarådet.

Selvsagt er det fullt mulig å dekke seg bak at dette er et regelverk som ble laget på 1940-tallet og at således mange storting opp i gjennom burde være de som vi skyter på. Men Ap, og Jagland, har da tilhørt Stortinget i rikt monn og kunne ha endret på reglene hvis de ville. Det har hverken Ap eller Jagland åpenbart villet. Derfor er den kritikken som kommer nå, meget betimelig.

Det blir å møte seg selv i svingdøra med et solid smell. Enten må Ap nå endre reglene. Eller så må de endre lære. Jeg tipper vel at de gjør det første...

2 kommentarer:

  1. Ap har ingen myndighet til å gjøre noe med dette som ble besluttet av de 10 opprinnelige medlemsstatene i 1949. (Norge var en av dem) Den enkleste måten er muligens at parlamentarikerforsamlingen (fra 47 land) vedtar en (intern)skatt til Europarådet slik det gjøres i FN. Initiaitivet til dette kan selvfølgelig komme fra generalsekretæren selv. Hvis en innføring av en slik skatt også medfører tilsvarende lønnsøkning blir dette likevel bare et spill.

    SvarSlett
  2. Ap har hatt meget god mulighet til å gjøre noe med regelverket, men har ikke foretatt seg noe som helst. Blir meget vanskelig å argumentere mot en politikk som gir "mest til dem som har mest fra før" etter dette...

    SvarSlett