søndag 28. mars 2010

Kristin Halvorsens exit-strategi

Den rødgrønne regjeringen mangler sprut, sier SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Klassekampen. Uttalelsen er en sjeldent ærlig dom over snart fem år med rødgrønt styre. Halvorsen har selv hatt all verdens mulighet til å gi prosjektet sprut. Hun har feilet. Dama som før sprutet i opposisjon og i valgkamper og TV-studioer, har blitt grå og kjedelig i posisjon.

Det spørsmålet som nå umiddelbart melder seg, er om Halvorsen her er i ferd med iverksette del 1 av hennes og partiets exitstrategi. For allerede på partiets landsmøte neste år kan Halvorsen komme til å trekke seg.

Etter en fin start på hennes ledertid, har det gått utforbakke med partiet. Regjeringstaburettene har kostet SV hundretusener av velgere. Og det har kostet dem store deler av partisjelen. På et eller annet tidspunkt vil partiet derfor trekke den konklusjon at dette koster langt mer enn det smaker. For partiets del bør den konklusjonen komme jo før jo heller.

Da blir det trolig opp til Audun Lysbakken å forsøke og gjenreise venstreopposisjonen her i landet. Den ligger i dag dønn brakk.

  

6 kommentarer:

  1. "Regjeringstaburettene har kostet SV hundretusener av velgere"?

    I 2005 fikk man 232.000 stemmer.
    I 2009 fikk man 166.000 stemmer.

    DLD-debatten viser at man trenger en venstreopposisjon mer enn noen gang.

    SvarSlett
  2. Brumlebass: I tillegg kommer de stemmene de tapte i valgkampen -05. I 2001 fikk SV 12,5 %. 8,8% i -05 (dvs. "hundretusen" tapte stemmer da de for en gangs skyld måtte stå til ansvar for politikken sin. Pinlig for partiet å måtte forsvare nei til eksamen, karakterer og lekser. Fortsetter en slik politikk havner forhåpentligvis SV sammen med resten av sine sosialistvenner på den ideologiske søppeldynga. Historien har vist at sosialisme skaper fattigdom!)

    SvarSlett
  3. Brumlebass: Ved valget i 2001 fikk SV 12,5 prosent og 316 000 stemmer. Vårparten 2005 lå partiet på 15-16 prosent på målingene. Dvs. ca 400 000 velgere. I dag er man nede i sjiktet 150 000 - 170 000 velgere. Ergo har om lag en kvart millon velgere netto flyktet fra SV. Meget stygt fall!

    Enig i at landet skriker etter en reell venstreopposisjon. Ikke minst hva gjelder innvandringspolitikk og utenrikspolitikk. Har en kronikk på gang om dette.

    SvarSlett
  4. Marthinsen: du skriver da vitterlig at *regjeringstaburettene* har kostet SV *hundretusenvis av velgere*. Da nytter det ikke å komme drassende med tall fra tiden FØR man satt i regjering og ha dette som utgangspunkt. Utgangspunktet må da være fra og med valget høsten 2005?

    Valgkampen 2005 kjørte høyresida hardt på at alt kom til å gå ad-undas med SV i regjering for de hadde aldri styrt. Renta til himmels og økonomien i do - og varm skolemat ble brukt som eksempel på manglende regneferdigheter. Valganalytikeren sitter da sikkert på tall som viser hvor mange prosentpoeng SV raste inn mot valgdagen i 05?

    Denne nedgangen må nødvendigvis ha fint lite med innsats i regjering å gjøre.

    Tror mange på venstresiden støtter Ap i stedet for SV for å sikre at i alle fall regjeringen holdes rød selv om det rødgrønne flertall skulle forsvinne. Stort Ap er en garantist for Ap og til dels rød politikk i regjering. SV får stor oppslutning når Ap ikke har eller er i nærheten av makt for stemmene da uansett ikke betyr noe - men man får flagget sterkere at man ønsker en endring som monner. Å bytte kalkulator-Bondevik med 2001-Stoltenberg er ikke noe skifte veldig mange klarte å brenne veldig sterkt for. At SV var historisk høyre i akkurat denne perioden overrasker ikke.

    Ser fram til venstreopposisjonskronikken.

    SvarSlett
  5. Brumlebass: Nei, utgangspunktet bør etter mitt syn være da det begynte å bli reelt at SV faktisk kunne komme i regjeringsposisjon. Og da det dette også gikk opp for velgerne. Det skjedde inn mot sommeren 2005 og under valgkampen.

    Du skriver at SV får stor oppslutning når Ap ikke har eller er i nærheten av makt for stemmene da uansett ikke betyr noe".
    Det stemmer ikke. Både i 1989 og i 2001 har SV gjort gode valg. Begge ganger satt Ap med regjeringsmakten (og begge ganger måtte de gi den fra seg til borgerlige regjeringer).

    Kronikk: Les Dagsavisen førskommende tirsdag!

    SvarSlett
  6. At Aps katastrofevalg i 2001 (24,3% av stemmene) nødvendigvis gir SV et rekordvalg kan da vanskelig overraske noen av oss. Ap på sitt mest blå skremte velgere over i et parti som stod for en rødere politikk.

    Det var dette man innså inn mot valget i 2005.

    Inn mot valgdagen klarte Ap - med bl.a. LOs hjelp - å framstå som en vesentlig rødere variant enn den som møtte opp i 2001. Behovet for SV - som hadde vært åpenbart i hele 2001-05 perioden - framsto som mindre.

    Synes det er pussig å bruke regjeringsslitasje som forklaringsmodell. Det handler om politikk. Og om den er rød nok for det norske folk. Om Ap vakler over i den blå leir reagerer folket.

    Som i 2005. Og, ikke minst, gjenvalgt i 2009.

    Valg er noen helt annet enn meningsmålinger mellom valg. Det burde SV og Frps voldsomme oppslutning mellom valg på 2000-tallet være en pekepinn på både for valganalytikere og andre.

    SvarSlett