Ap har sett seg grundig lei på at Vestlandet støtt og stadig trekker ned valgresultatet. Selv med over 35 prosent på landsbasis ved valget i fjor, var det såvidt partiet karet seg over 30 i Møre og Romsdal og Hordaland. I Sogn og Fjordane måtte man nøye seg med 29-tallet, og i Rogaland var oppslutningen helt nede i 26.
Befolkningsutviklingen gjør særlig Sørvestlandet strategisk interessant. Både Rogaland og Hordaland vil få flere mandater til fordeling i 2013. På kort sikt handler det imidlertid om å forsøke å frariste de blå, og da særlig Høyre, makten i noen av vestlandsbyene etter lokalvalget neste år. For den blå maktdominansen er nå nærmest total fra helt fra Kristiansand i sør til Ålesund i nord.
Hva er forklaringen på at Ap står så svakt på Vestlandet?
S&F er da egentlig blodrødt. At AP gjør det svakt der skyldes utelukkende at SP har rekordoppsluttning (i forhold til AP iallefall) med 25,2 %. SP gikk vel opp 4 prosentpoeng i 09 (på en slags Narvasete-effekt?), men dog. Med H på 12,1 og FrP på 15,8 er AP likevel større enn de to kombinert.
SvarSlettFlora med byen Florø har dessuten AP-ordfører :-P
En større del av befolkningen er enten verdikonservative eller entreprenører. Dette tjener KrF og de blå partiene på. Dessuten er det alt for mye fokus på hovedstaden og nordområdene. Aksen Porsgrunn-Drammen-Drøbak-Halden og Jæren-Haugaland-Bergen kunne tatt majoriteten av veksten i Norge med en mer offensiv strategi.
SvarSlettYosh: Blodrødt Sogn og Fjordane er vel å ta i? Hverken SV eller Ap gjør det noe særlig bra i dette fylket. Høy andel bønder med Sp-symnpatier er åpenbart en årsak til det, ja.
SvarSlettAnonym: Tror du er inne på noe vesentlig her m.h.t. verdikonservatisme og entrepenørskap. Selv om de såkalte motkulturene (avhold, målsak og religiøs legmannsbevegelse) også på Vestlandet er noe på hell.
...eller kanskje fordi folk på Vestlandet er lei av at verdier generert på Vestlandet slukes av et politisk sentrum på Østlandet som stort sett har vært AP dominert?
SvarSlett