Min (litt tidlige) snittanalyse av meningsmålingene i mars er lagt ut på tidsskriftet Minervas nettsider. Analysen viser at Norge nå er inne i en høyrebølge av sterkere og vel så langvarig karakter som den mye omtalte bølgen på 80-tallet.
Jeg fremsetter også noen friske spekulasjoner om Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen sin avgang. Så jeg kan ikke forstå annet enn at dette er lesestoff som du definivt bør sjekke ut i dag....:-)
Hei og takk for en interessant blogg.
SvarSlettMange tar for gitt at Høyre og FrP skal bli enige om et regjeringsalternativ, men det virker som om det sitter langt inne for partiet Høyre. Synes heller ikke så mange analytikere og kommentatorer tar for seg dette temaet på en særlig grundig måte.
Hva tror du? Kan Siv og Erna enes i god tid før neste stortingsvalg?
Stoltenbergs avgang tre måneder (nesten) etter meg, men hvem kan ærlig talt se at Jens kan ha ork til å holde inn i neste periode?
SvarSletthttp://olemski.blogspot.com/2009/12/stoltenbergs-exit-strategi.html
Anonym: Takk for ros. Og bra observert, jeg har tidvis også undret meg noe over at såpass mange kommentatorer nærmest tar det for gitt at Frp og Høyre finner ut av det med hverandre. For det er fortsatt en del i Høyre som holder seg for nesen hva Frp angår (skrev forresten litt om dette i en analyse av hovedmotsetningene i Høyre ifm. fjorårets landsmøte: http://home.chello.no/~smarthin/artikler/hoyremotsetninger.htm).
SvarSlettSamtidig er mitt inntrykk at flere i Høyre nå enn før ønsker et samarbeid med Frp også i regjeringssammenheng. Husk at mange lokale Høyre-politikere mener de har gode erfaringer med Frp-samarbeid i diverse kommuner rundt omkring i landet. Lokalt samarbeid har imidlertid relativt beskjeden nasjonal overføringsverdi.
Blir det et heltblått flertall i 2013, så tror jeg uansett at det blir en H+Frp-regjering. Særlig øker sannsynligheten for dette hvis de to er om lag jevnstore. Men som jeg flere ganger har vært inne på, så sitter et slikt flertall fremdeles langt inne i velgermassen - selv om sannsynligheten har økt noe etter KrFs og Venstres svake 09-valg. Dermed er både Høyre og Frp mer eller mindre tvunget til å "holde dørene åpne" for KrF og/el. Venstre fordi senturmsmandatene trolig blir avgjørende for regjeringsutfallet.
Jeg tror Frp må gi betydelige konsesjoner på særlig innvandring, miljø og pengebruk skal et samarbeid med H realiseres. Og skal KrF/V også inkluderes, så blir det konsesjoner også på bl.a. landbruk og u-hjelp. Men denne kompromissviljen tror jeg så avgjort er til stede. For Frp blir bare mer og mer sugne på å komme seg inn i utøvende maktposisjon.
Faren for partiet er at man i så fall kompromisser bort mye av det som har gjort partiet stort. Hvordan skal Frp da unngå velgerflukt?
Skilleås: Virker som vi tenker litt likt på dette punkt, ja...:-)