lørdag 30. januar 2010

Januar-analyse

Januar er på hell og jeg skal snart levere en ny analyse av denne månedens velgerbevegelser til Minerva. Det er flere mulige aktuelle vinklinger. F.eks. at sentrumspartiene KrF, Venstre og Sp fortsetter å slite med fryktelig lave nivåer. Eller at Høyre har fortsatt veksten og sammen med Frp nå begynner å lukte på 45 prosent.

Eller bør jeg konsentrere meg om kommunevalget neste år og vurdere partienes muligheter ved det valget? Alternativt går det også an å kjøre en mediekritisk analyse med vekt på at hvert medium ser ut til å fortsette å betrakte sine egne målinger som om de var "sannheten", selv om målingene spriker stort.

Hva synes du det vil være mest spennende å lese om?

7 kommentarer:

  1. Jeg sitter med en følelse av at du er sterkt opptatt av KrF og verdisaker (ja, jeg vet du ikke vil si hva du stemmer). Men du har jo uansett en god grunn til å følge opp nå siden sentrum sliter, KrF har konferanse i stavanger, og det nylig kom frem (jeg hadde iallefall ikke lest det før) at KrF har flere medlemmer som er 80+ enn under 40 (innkludert KrFu får man anta). Det er vel "litt" flere personer i Norge som er 15-40 år, enn 80+. Makrotrendene / fremtidsutsiktene for disse partiene er jammen ikke gode.

    SvarSlett
  2. Jeg er opptatt av alle partier, inkludert KrF. KrF-vri er en mulighet. Men føler at jeg skrevet ganske så mye om dette tidligere, og kan foreløpig se at det har dukket opp særlig med nye momenter.

    KrF har alltid hatt et mye grep på eldre enn yngre velgere. Og "bedehuskvinnnene" på Sør- Og Vestlandet er veldig seige - ruset på Jesus og livet?

    SvarSlett
  3. Jeg synes egentlig det siste punktet kunne være greit å sette fokus på.

    Når media holder seg kun til sine egne meningsmålinger (som har konsekvente sprik fra tallene i andre media) blir det nesten mer forvirrende enn opplysende for menigmann. Den type analyse du gjør hvor meningsmålingene ses i sammenheng og med et kritisk lys på påliteligheten til den enkelte virker å gi mye mer pålitelige konklusjoner. (Men media ser seg vel nødt til å promotere de meningsmålingene de selv har betalt for, du er jo på en måte "gratispassasjer" ;)

    SvarSlett
  4. Synve: Ja, mediene kjøper målinger dyrt (tror en måling koster +- 40 000) og er således nødt til å få litt valuta igjen for kronene i form av "gode saker".
    Men like fullt bør det etter mitt skjønn gå an å framvise noe mer edruelighet og raushet og bidra til å kvalifisere leserne i stedet for å forvirre dem.

    SvarSlett
  5. Jeg syns det vil være interessant med en vurdering av hva som skal til for at H og Frp faktisk får flertall i Stortinget: -De er på vei, som du skriver. Og med både V og Krf under sperregrensen kan kanskje noe skje. Men både V og Krf nokså trygge på å få inn en liten håndfull distriktsmandater selv om de kommer under sperregrensen, og da trenger vel H/Frp godt over 50% for å få flertall? Har du noen tanker om dette?

    SvarSlett
  6. Max: Ja, det er en interessant innfallsvinkel. Jeg har var inne på noen betraktninger rundt dette i min oktoberanalyse: http://www.minerva.as/2009/11/02/h%c3%b8yre-kan-bli-st%c3%b8rst/

    Muligheten for helblått flertall øker klart hvis sentrumspartiene faller under sperregrensen. Da kan det holde med ca 45 prosent. Men kommer alle over sperren, så bør nok H+Frp helt opp i 49-50 prosent.

    SvarSlett