mandag 15. juni 2009

Velgernes partilojalitet

Jeg har fått tilgang til bakgrunnstall fra Sentio. Alltid med forbehold om at dette er en enkeltstående måling og at gjennomsnitt er en langt bedre indikator, så viser tallene følgende velgerlojalitet (hvor mange velgere som stemte på de respektive partiene som sier at de skal stemme på samme parti igjen):

Frp 86 prosent
KrF 79 "
Ap 76 "
Sp 71 "
H 57 "
V 50 "
SV 37 "

Tallene er i alle fall mulig å tolke på minst to forskjellige måter:

1)Høy lojalitetsandel indikerer en mulighet for et godt valg siden det viser partiets evne til å mobilserer egne velgere. Mens lav lojalitet er et faresignal.

2) Høy lojalitet nå indikerer at mye av velgerpotensialet allerde er tatt ut og at valgkampen blir en kamp for å forsøke å forsvare skansene. Tilsvarende er lav lojalitet også et siganl om et vekstpotensial hvis partiet greier å mobilisere inn mot valg.

SVs lojalitet er nesten hinsides lav. Også Høyre ligger på et alfor lavt nivå og er avhengig av å bedre dette tallet kraftig for å få det løftet som de trenger. Etter mitt skjønn bør andelen opp på minimum 70. Klarer man 80 eller mer, så er det glitrende.

Legg også merke til KrFs høye lojalitet - paret med den lave oppslutningen på rundt 6som partiet har vært boritmot dønn stabile på i mange år nå. Dette kan tyde på at partiet nå er nede på sitt "grunnfjell" - i den grad det er en betegnelse som fortsatt gir mening i disse velgerillojale tider (nesten 50 prosent av velgerne bytter preferanse fra valg til valg - enten at de hopper inn og ut av hjemmesittergurppen, eller at de bytter parti).

Vi skal selvsagt ei heller glemme at gode valg ikke bare handler om å mobilsere dem som stemte på deg sist. Det handler også om å vinne nye velgere, både fra andre partier og fra de som ikke stemte i 2005.


Hvem tror du vil greie å mobilsere best inn mot valget? Har Frp nådd toppen?

3 kommentarer:

  1. SV-velgernes lave lojalitet overrasker, V har vel levd med den lave lojaliteten i 30-40 år.

    Men jeg er ikke sikker på om du tolker tallene riktig. F.eks. Frp: Dersom 86 % av vil stemme på partiet igjen, kan det jo være mange sofavelgere der ute som kan mobiliseres og mange fra andre partier (de mindre lojale) som kan vinnes over, slik at det ikke behøver å være et tak.

    Jeg tolker det heller slik at Frp og Krf har det tryggeste grunnlaget.

    SvarSlett
  2. Jeg syns tallene var litt vanskelig å tolke. Kan du sette de inn i en kontekst, hvordan bruker velgerlojaliteten til partiene å være fra valg til valg? Jeg har hørt noen si at de fleste har stemt Venstre en gang i livet, men de færreste i to valg på rad. Er det andre partier som har det samme?

    For Høyre må det jo være et katastroferesultat, og jeg har litt vanskelig for å ta det alvorlig. Når de kommer fra et valg som var historisk dårlig, og nå bare litt over halvparten av det som man trodde var et grunnfjell er borte så er det jo faktisk fullt mulig at de havner på under 10% om de gjør nok en dårlig valgkamp.

    SvarSlett
  3. Konrad: Nei, en lojalitet på rundt 50 og endog under er slett ikke noe uvanlig for Venstre.

    Bigboyen:
    Lojalitet ved valgene i hhv. 2001 og 2005:
    SV 73 42
    Ap 56 78
    Sp 50 64
    KrF 55 40
    V 44 55
    H 69 51
    Frp 47 61

    SvarSlett