onsdag 19. august 2009

Stemmer innvandrere som gruppe eller individ?

I går snakket jeg med Drammens Tidendes flittige arbeidsmaur av en politisk journalist, Hege Bakken. Hun laget en sak på Buskerud Aps valgkamp kickoff i innvandrerbydel Fjell i Drammen. Stedet var nok neppe tilfeldig valgt - det er viktig for Ap å beholde og kanskje endog øke den stemmebeholdningen de har i denne gruppen.

Eller..stopp litt...er det en gruppe? For meg er det poeng at også innvandrere stemmer som individer. Og da stemmer man primært ut i fra saker og politikk. Det sa jeg til henne, og det kom da også med i artikkelen. Mens min tidligere foreleser, Tor Bjørklund, ut i fra sin forskning, mener å kunne dokumentere at gruppetilhørighet og dermed gruppestemmegivningen er klart sterkere blant innvandrere enn blant oss hvite norskinger.

Hva tror du? Er det gruppetilhørigheten som gjør at ca 80 prosent av innvandrerne stemmer rødt? Eller har det mer med innvandringspolitikken eller andre saker å gjøre?

9 kommentarer:

  1. Jeg mener det er politikken. Frihet, likhet og solidaritet er det som har brakt Norges innbyggere tryggheten som også gir den friheten med uvante muligheter. Mange med flerkulturell bakgrunn som har kommet til Norge enten som arbeidsinnvandrere eller flyktninger så er det nettopp veien til frihet og trygghet som er målet.Og at vi har bygget opp velferdssamfunnet som gir alle like muligheter til å lykkes er nok det som er årsaken til at mange stemmer på bla AP. Altså valg av samfunnsmodell der Alle skal med:)

    SvarSlett
  2. Har du tall på Bradleyeffekten i Norge ?

    SvarSlett
  3. Sjokk: Joda, innvandrere, muslimer, katolikker og homoseksuelle er individer de også, akkurat som heteroseksuelle protestanter med trerårig høyere utdanning. Selv om man tilhører en kategori er man fortsatt et individ.

    SvarSlett
  4. Elling: Tja, var det egentlig noen Bradley-effekt da...? : http://www.minerva.as/?p=2233

    SvarSlett
  5. Dersom partivalg handler om kald kalkulering basert på interesser er det ikke unaturlig at innvandrere/minoritetsspråklige stemmer SV/Ap, bl.a. pga velferdsordninger (innvandrere er jevnt over mindre velstående enn norskinger), innvandrervennlige ordninger (språkopplæring etc). Men det handler også om sympati og identitet, jeg kan godt forestille meg at Frp på flere måter støter fra seg innvandrere.

    SvarSlett
  6. Frp: Støter selvfølgelig innvandrere vekk.

    Høyre: Likeså.(selvfølgelig)

    Sp: Uinteressant for majoriteten av innvandrere - de bor i byene.

    Krf: Egentlig gull for innvandrere, men støtes vel bort av ordet "kristelig".

    Venstre: får (med god grunn) mange innvandrer-stemmer.

    Ap+SV: er selvfølgelig mange innvandreres parti. Ikke pga. gruppetilhørighet, men fordi de har den beste fordelingspolitikken, samt de partiene som taler minoritetenes sak.

    C. Jensen

    SvarSlett
  7. Krf har trekt til seg en del moralkonservative muslimer fordi de har nokså likt syn på en rekke moralspørsmål (sex, ekteskap, alkohol etc).

    SvarSlett
  8. Hei, ser at det vises til undersøkelser som fastslår at 80 % av ikke-vestlige innvandrere stemmer på de sosialistiske partiene. Jeg har noen spørsmål i den anledning, og håper det går bra å ta dem opp her:

    1. Stemmer førstegenerasjonsinnvandrernes avkom likt med foreldrene?

    2. Hvordan er oppslutningen for partiene i Oslo blant etniske nordmenn, kontra vestlige og ikke-vestlige innvandrere? foreligger det slike undersøkelser?

    Det kunne være interessant med litt info om dette i lys av konstateringen av at Oslo har gått fra å være en av Frps beste valgkretser til å bli en av de dårligste for partiet, i takt med at andelen velgere med innvandrerbakgrunn generelt og ikke-vestlig bakgrunn spesielt har økt sterkt i senere år.

    SvarSlett
  9. I'm glad to be reading this article, I simply want to offer you a huge thumbs up for your great information.
    Tableau Guru
    www.sqiar.com

    SvarSlett