torsdag 20. august 2009

Kristin Halvorsen dypere i fattigdomsgjørma

Kveldens utspørring på TV2 ga Kristin Halvorsen muligheten til å rette opp inntrykket etter en forferdelig dårlig uke for henne og partiet. Fattigdomsløftet fra 2005, som ikke er i nærheten av å være innfridd, rir henne som en mare. Hun har blitt kjørt knallhardt på dette hele denne uken, og Pål T. Jørgensens utspørring ble slett ikke noe unntak. Han konfronterte henne med løftebrudd på løftebrudd, og hun ble satt til veggs i en slik grad som jeg knapt før har sett. Deriblant ble hun konfrontert med en negativ utvikling fra de rødgrønnes "utstillingsvindu" Trondheim -en utvikling hun ikke kjente til og hvor hun måtte "snakke med sine folk" før hun eventuelt kommenterte.

Kristin Halvorsen ble også kjørt hardt på krigføringen i Afghanistan. Fredspartiet SV, som ble tuftet på NATO-motstand, har i fire år sittet og ledet et land i krig. Også dette måtte Halvorsen, med tungt hjerte, forsvare. Samtidig som hun forsøkte å få fram at SV kanskje vil prøve å få til noe annet i de neste fire årene. Dermed gis partiet Rødt sitt livs sjanse til å utnytte det venstrevakuumet som SVs regjeringsdeltakelse skaper. Spørsmålet er om det lille partiet evner å kjenne sin besøkelsestid...

Til og med på selve hjertesaken, miljøpolitikken, kom hun ut og kjøre. I den desidert viktigste miljøsaken i denne valgkampen, leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen, så sliter SV massivt med Aps boretilhengere. Spliden internt i regjeringen fører til at SV mister sin viktigste markeringssak. Fordi man rett og slett ikke kan være så klare som man vil i denne saken. Kristin Halvorsen nekter å si at hun ikke kan sitte i en regjering som kjører på med boring i nord.

SVs miljøkamelsluking disse fire årene (rensing fra dag 1, oljesand i Canada, grønne sertifikater osv) fører til at det åpner seg opp et miljørom for Venstre. Klarer Venstre å posisjonere seg her ved å hive på mer salt i dette åpne miljøsåret, så ligger etter mitt skjønn veien åpen for et resultat på opp i mot sju prosent og kanskje også over for vårt eldste parti.

Jeg skjønner ærlig talt ikke hvordan SV skal få noe som helst ut av dette valget. Denne valgkampen ser i stedet ut til å bli en valgkamp som handler om å prøve å begrense nederlaget. Det kan komme til å bli tre tunge uker...

Oppdatert: Nettavisen ringte meg i kveld og har nå laget en større sak på mine vurderinger.

9 kommentarer:

  1. Først av alt, glimerende av Pål T. Jørgensen - han utklasser jo konkurrentene på Nrk og det er muligens den beste partilederutspørringen jeg har sett.

    Og så til Kristin Halvorsen, hun er nå forbi the point of no return - så hun kan ikke lengere komme med noen innrømmelser eller beklagelser i forhold til jobben som er gjort på fattigdom. Da vil det bare virke uekte og som hun er blitt presset til det. Dermed vil hun i 3 uker bli plaget av politiske motstandere, journalister og politiske kommentatorer på fattigdom. Og det går rett i sjela på Sv og gjør at mange vil svikte partiet.

    Frykten i Sv må være at det ene tar det andre, får vi en meningsmåling som viser 5-tallet for Sv i neste uke så vil spørsmålene hagle om hvor lav oppslutning partiet kan leve med og analyser på at sviket mot de fattige knuser partiets oppslutning. Og da vi de to siste ukene av valget mest av alt handle om at Kristin Halvorsen må snakke om meningsmålingene i stede for politikken sin.

    Hvem som tjener på det av politiske motstandere? Alle de ikke sosialistke partiene, men mest Krf som plutselig får en verdisak i fanget. Jeg tror selvsagt ikke de får velgerne til Sv (de går nok på gjerdet eller til Ap/Rødt), men Krf får et tema som appelerer til deres velgergruppe.

    Jeg tror Sv blir Stortingets minste parti etter valget, og da tror jeg ikke Kristin Halvorsen er i norsk politikk i flere valgkamper.

    SvarSlett
  2. Måtte Jørgensen pløye over Støre, Stoltenberg og Navarsete med samme nådeløshet.

    SvarSlett
  3. Hei Svein Tore

    Kanskje det er på tide du flagger ditt eget politiske ståsted og partipreferanse? Det er ingen som biter på denne liksomnøytraliteten din.

    SvarSlett
  4. Halvorsen slet med posisjosretorikken de to første årene men kom seg litt etterhvert. Men possisjon i valgkamp har hun ikke prøvd ennå, og det er tydelig at hun ikke har så mange rådgivere som har prøvd det før heller. Hvordan kan hun stille til partilederutspørring uten å være forberedt på å svare for seg på NATO og miljø?

    Hva tror du skjer hvis Rødt kommer inn, vil de spise/splitte SV, eller forsvinner de ut så fort SV har fått fire nye å i opposisjon?

    Venstre får mye av miljøpremien når SV ikke klarer seg på forvaltningsplanen (Jan Mayen), Oljesand, Kårstø, Mongstad, Goliat, naturforvaltningsloven i hav, LoVE, grønne sertifikater, vindkraft.. ja listen er lang. men KrF har jo også vokst som miljøparti denne perioden, tror du KrF kan få noen av miljøvelgerne til SV?

    SvarSlett
  5. Bigboyen: Interessant analyse. Godt mulig at du får rett.

    ED: Støre er ikke partileder (ennå), så han havner nok ikke i partilederstolen i Jørgensens utspørringer.

    Konrad: Nøytrale mennesker finnes ikke! Men metodene som jeg legger til grunn for utarbeidelse av prognoser er nøytrale i den forstand at jeg bruker gjennsomsnittstall som enhver som gidder godt kan sjekke ut.

    Analysene i tilknytning til dem er et produkt av tall og tolkning av dem - slik alle analsyer er.

    Så tillatter jeg meg også å være en skribent som har synspunkter både på politiske saker, politikeres opptredener og partiers politikk. Fordi jeg kan ikke leve av valganalyser alene, til det er valgene for sjeldne.

    Som nevnt flere ganger tidligere, jeg er ikke medlem av noe parti (fordi jeg er for uenig med alle), og jeg leverer analyser og prognoser til de medier som er interessert i stoffet mitt - enten de nå er sentrumsorienterte, venstre- eller høyreorienterte.

    Jeg har tenkt å stemme ved dette valget, men hva jeg stemmer har jeg tenkt å holde for meg selv fordi etter mitt skjønn ordningen med hemmelige valg bør gjelde alle borgere. Men hvis det er slik at mitt partivalg angivelig er så opplagt, hvorfor er det så viktig at partiprefense oppgis?

    Ella: Hva som skjer med Rødt, er avhengig av hva som skjer med SV. Fortsetter SV i regjering, så åpner det seg et kjemperom for Rødt å bedrive venstreopposisjonell politikk på (soldatene ut av Afganistan bl.a.). Men spørsmålet er om Rødt er i stand til å hente ut det potensialet som nå åpner seg opp for dem. Ryker SV ut av regjering, parallelt med at Rødt kommer inn på Tinget - så burde et opposisjons-SV ha kraft nok til å overflødigjøre Rødt ved valget i 2013. Her er SVs linjevalg meget interessant. Går det slik jeg tror - at Halvorsen trekker seg i løpet av neste periode så blir det høyinteressant om partiet velger moderate Solhjell eller Holmås eller den mer radikale Lysbakken. Lysbakken er ikke bra for Rødt, mens de to andre vil være det - for å henge bjella på katten.

    Normalt sett er det liten grad av velgerutveksling mellom SV og KrF. Til det er den politiske avstanden for stor. Jeg tror at skuffede SV-velgere i hovedsak enten vil gå til Ap eller Rødt eller hoppe opp gjerdet.
    Jeg tror først og fremst det er Venstre som har et største potensialet til å fylle det vakuumet som SVs miljøkamelsluking har skapt. Men også mellom SV og V er det tradisjonelt liten grad av velgerutveksling - blir interessant å se om det vil endres nå.

    SvarSlett
  6. Analysene er greit, men i synsingen ellers tilkjennegir du jo at du heller tydelig til høyre. Derfor mener jeg det ville være redeligere om du flagger ståsted i stedet for å fremstå som liksomnøytral.

    Selv har jeg forresten stemt og det ble V, så jeg er overhode ikke sur for at du herjer med Halvorsen.

    SvarSlett
  7. At Nettavisen ønsker å lage en sak basert på dine vurderinger er jo helt utrolig!! Pål T`s idiotiske såkalte utspørring handler jo bare om en eneste ting: å øke politikerforakten ved å begrave seg i detaljer og som du selv sier "sette folk til veggs". En kan ikke regne med at en rikspolitiker skal ha oversikt over detaljer fra en av landets flere hundre kommuner.
    Det mest skremmende ved dette er at en såkalt valganalytiker (hvem kan kalle seg det forresten? Jo hvem som helst - en slik tittel er ikke mer beskyttet enn f.eks. "eiendomsmegler" - m.a.o.; alle kan kalle seg det) - som deg går rett på limpinnen og skal ha det til at dette partiet ikke har livets rett.
    Kall deg heller det du er: En borgerlig lobbyist! En e-post går til møkka-avisa DT som bruker deg som såkalt valganalytiker.
    Skamme seg!!

    SvarSlett
  8. Er det jeg som begynner å bli treig i Menoporrschen - eller er det sparsommelig med bolleferske fylkesvise meningsmålinger nå ?

    SvarSlett
  9. Den borgerlige lobbyismen du bedriver kommer vel best til uttrykk i en av "stemmegivningene" til høyre her:
    "Hva er det verste rødgrønne løftebruddet?". Når du i tillegg har annonser fra borgerlige partier (H og V) på denne siden er det kanskje ikke så rart "analysene" heller bør kalles subjektiv synsing!

    SvarSlett