Jeg studerer både nasjonale og lokale målinger som nå tikker inn i en forrykende fart. Og noe av det jeg stusser mest over, er Aps målte oppslutning i Oslo og Akershus. De to siste målingene har her vist at partiet (eller Partiet som Ap-folk vel ynder å skrive..) ligger over 35 prosent i begge disse to aller mest folkerike valgkretsene. Det er mye. For mye?
Selv har jeg, på bakgrunn av historiske tall, estimert at Ap i begge kretsene skal ligge 1-2 prosentpoeng UNDER landsnivået sitt. Med et nivå nasjonalt nå i sjiktet 32-33 på landsplan, så "burde" Ap altså ligget i intervallet 30-32 prosent i Oslo og Akershus.
Det er to forklaringer på dette:
1. Ap er målt for høyt i Oslo og Akershus. Og de neste målingene vil korrigere nivået ned.
2. Ap er i ferd med å feste et bedre grep om det geografiske sentrum.
Foreløpig holder jeg 1. som det mest sannsynlige. Men hva om jeg tar feil, og punkt 2er det korrekte? Da må jeg, som valganalytiker, hoste opp mulige årakser til dette.
Og jeg vil da holde fram to mulige forklaringer:
a) Sentrale Østlandet gir Ap større styringstillegg og mer pluss for krisehåndtering enn resten av landet. Bl.a. fordi det er her du finner folk som hadde mest å tape på finanskrisen. Og da snakker jeg ikke om ledighet, men om penger. For det var mange som så med skrekk og gru på synkende finansformuer, stupende aksjekurser og boligpriser i høst og vinter. Folk som nå, i takt med økende fart i boligmarkedet og stigende aksjerkurser, kan puste vesentlig lettere ut. Det jeg vel prøver å si er at kanskje en del av denne "fiffen" vil belønne Ap ved dette valget. For godt arbeid.
b) Flinkis-Ap (Stoltenberg og Støre) tilhører høyre-Ap. Og høyre-Ap appellerer til de lyseste av de lyseblå velgerne. Det er noen, men ikke flust, med velgere som står mellom Ap og H. Er dette en korrekt tolkning, så betyr det trøbbel for H. For dette er velgere som H trenger i sine to aller beste fylker.
Selv har jeg mer sans for forklaring a) enn for b). Fordi jeg tror, og vet, at personeffekter stort sett har langt mindre å si enn det mediene skaper et inntrykk av. Noen unntak finnes dog, og kanskje, kanskje kan dette være et slikt.
I så fall kan vi stå over et interessant trendskifte. Der Ap er i ferd med å utvikle seg til et elitistisk parti med grep om sentrum, mens man kan være i ferd med å miste litt taket på periferien. Særlig synes jeg at Ap-målinger i Nord-Norge ser urovekkende lave ut, med tall langt nede på 30-tallet i det som normalet er sterke Ap-bastioner. Det er nærliggende å tenke at det kan være et utslag av protest. Protest mot establishement og makten besatt av flinkisgjengen i sør.
Men som sagt - jeg må ha flere målinger for å kunne konkludere. Inntil videre er det like fullt interessant å spekulere litt...
Hva tror du er årsak til eventuell Ap-framgang i Oslo og Akershus, og tilbakegang i nord?
En merkelig analyse.
SvarSlettMens du for noen få målinger på østlandet holder det åpent for at AP kan være målt for høyt, (hvilket jeg ikke bestrider, for det er en mulighet) har du ikke samme alternativt for nord-norgemålingen, nemlig at AP kan være målt for lavt.
I andre del av analysen peker du på at AP er blitt et elitistisk parti, som de i nord stemmer mot fordi de er the establisment. Flinks-AP som er nesten Høyre.
Hvis jeg skulle spekulere, så ville jeg sett på hva betyr lofoten og vesterålen oppe i dette. Hva betyr regjeringas håntering av finanskrisa i fiskerinæringa. Og ikke minst, er det en vesentlig forskjell i andel som fortsatt sitter på gjerdet i nord, enn i sør? Mange uavklarte spm der nord.
Jeg har sagt det tidligere - jeg tror at i troms er sp en dark horse. Hvem som taper på det, sv, h eller ap - det aner jeg ikke. SP kommer til å være med helt inn til målstreken - det tror jeg i alle fall.
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlettJeg innrømmer at dette er mer på spekulasjonsstadiet enn analysestadiet siden det er foreløpig er litt for få lokale målinger å trekke bastante slutninger på.
SvarSlettMen en smule spekulasjon mener jeg at man kan tillate seg i en blogg.
Kan godt være at oljeboring er et poeng her. Og at Ap taper på sitt ikke-standpunkt, mens Frp tjener på sitt klare ja. Men hvis vekst-vern-dimensjonen slår massivt ut i nord, så burde de klare nei/miljøpartiene SV og V nytt godt at en motstandseffekt. Og det kan jeg foreløpig ikke se at de gjør.
Hvis det er slik at Kystpartiet går på en smell i Troms, så vil de fleste partiene gå fram sammenlignet med 05. Mitt tips er at mange av ex Kp-velgerne vil gå til Frp siden de er disponert for proteststemmegivning. Men i utgangangspunktet burde også Sp og H nyte godt av et Kp-fall.
Lange Nordahl (sp) har en viss reell mulighet i Troms. Men jeg synes det ser for langt opp ut til at det vil gå.
De lokale målingene har jo relativt få respondenter (rundt 1000, ofte), og derfor store feilmarginer. Så jeg holder foreløpig en knapp på teori 1.
SvarSlettDernest: Oslo er i en spesiell situasjon, siden FrP har sittet i byråd lenge. Det kan ha noe å si. Lokale saker som Holmenkollen-fadesen kan også spille inn på de aller nyeste målingene.
Men for øvrig blir det spennende å følge med...
Utelukker du manipulasjon ? Om en ser VGs Stovnerreportasje som kontrast..
SvarSlettHva med Sørlandet ? Synes tendensen er at Ap ligger inne med flere mandater der, men vet ikke om dette bare er justeringer på bakgrunn av sentrale målinger, eller om det også underbygges av lokale målinger ?
SvarSlettSørlandet måles sjelden. Men de få målingene der foreløpig tyder ikke på at Ap vil gjøre det hverken bedre eller dårligere enn normalt. Siste i Vest-Agder viser 23,4 (23,9 i 05). Og i Aust-Agder 28,6 (29 i 05). Indikerer i så fall et Ap-nivå nasjonalt på drøyt 32, noe som neppe vil være godt nok. I Aust-Agder slåss Ap intenst om å beholde sine to mandater, jeg tror det ene kommer til å ryke.
SvarSlettHar dere oppdatert for ökt andel innvanderbefolking ? De semmer vel venstre til mangeogåtti prosent ?
SvarSlettElling: Innvandrere stemmer rødt ja. Ca tre av fire. Halvparten stemmer Ap...
SvarSlettMen innvandrere deltar i mindre grad enn "norskinger" ved valg - kun ca 50 prosent. Må også huske at færre innvandrere har stemmerett ved stortingsvalg enn kommunevalg pga strengere regler.