Det er nå under tre måneder igjen til høstens kommunevalg. Og det kommer stadig mer informasjon om velgerpreferansene i mange av kommunene våre, mens andre kommuner fortsatt ikke er målt. Jeg gjorde en vurdering av situasjonen for en måned siden i de 20 største kommunene. Nå har jeg utvidet analysen til å omfatte de 30 største, og vurderingen er oppdatert med den siste opinionsutviklingen.
Oslo: Sentio/Klassekampens måling, tatt opp tidlig i juni, viste 32-27 rødgrønt (inkl MDG). Respons/Aftenposten fra forrige uke, ga 30-29 borgerlig. Den målingen indikerte klart Ap-fall og Høyre-vekst. Også NRKs nedbrutte nasjonale tall gir borgerlig ledelse; 30-29. Siste TV2-prognose, basert på nasjonale tall, var 31-28 borgerlig. Mine egne prognosetall, basert både på lokale og nasjonale målinger, samt siste valg, viser nå 30-29 rødgrønt. Min vurdering er at det nå er svært jevnt i hovedstaden. Høyre var neppe særlig lei seg for at Ap ønsker innføre eiendomsskatt, for her får de en god mobiliseringssak i valgkampen servert. Jeg heller fortsatt svakt til rødgrønn seier og maktskifte og Raymond Johansen som ny byrådsleder, men dette var klarere for et par måneder siden.
Harald Schjelderups samarbeidsevner avgjør? |
Trondheim: I likhet med Oslo, har Ap falt markant også her på fersk Respons/Adressa-måling. Men det rødgrønne flertallet er ikke truet, det er fortsatt massive 43-24 i favør av dagens styrende rødgrønne blokk (inkl KrF). Så dette ligger åpenbart an til å bli fire år til med Rita Ottervik (Ap) som ordfører og kanskje Hilde Opoku (MDG) som varaordfører, MDG vokser sterkt i storbyene og er nå målt til hele ni prosent i Trondheim og åtte i Oslo.
Bærum: Fersk Infact-måling herfra i helgen viste Høyre på litt lavere nivå enn Sentio-målingen fra februar. Uansett tar Lisbeth Hammer Krogh (H) og co dette greit i havn i Høyre-bastionen. Interessant at MDG måles til sju prosent også her.
Kristiansand: Respons-målingen fra mars for Fædrelandsvennen viste 32-21 borgerlig. Det borgerlige flertallet virker stabilt her, og Aps eneste mulighet ligger trolig i å lokke KrF over på sin side, f.eks med en ordførerpost, for å få til maktskifte. Høyres ordførerkandidat Harald Furre gjelder som klar favoritt til å overta partikollega Arvid Grundekjøn sitt ordførerkjede.
Fredrikstad: Infact-målingen fra april er fortsatt det siste lokale herfra. Den ga 48 % til Ap og 30-23 rødgrønt mandatflertall. Jeg har 29-24 på mine tall nå. Jon-Ivar Nygård (Ap) fortsatt klar favoritt til å ta dette hjem.
Sandnes: Mars-målingen av Respons for Aftenbladet viste 28-21 borgerlig. Men siden Ap+SV+Sp+Frp+PP har et noe uortodoks samarbeid her, så blir det misvisende å tenke tradisjonelle blokker. Samarbeidsalliansen har 28 mandater mandater inne på målingen, og komfortabelt flertall. I så fall kan Stanley Wirak (Ap) plusse på fire år til som ordfører. H+KrF+V sin mulighet ligger i å få Frp over, eller støtte seg på Sp+MDG. Det meste tyder pr nå på at Frp avgjør igjen i Sandnes.
Tromsø: 27-16 i rødgrønn favør på Infact/Nordlys-målingen medio juni. Høyre har ikke hentet seg inn etter etter tumultene og Høyre-nedturen i kjølvannet av at den populære ordføreren Jens Johan Hjort foretok en overraskende manøver og trakk seg etter nominasjonsstrid. Høyre måles dog konsekvent lavest av Infact av byråene for tiden, så nivået kan være noe bedre enn den målingen viste. Men alle piler peker pr i dag i retning maktskifte. Jarle Aarbakke (Ap) som ny ordfører og Kristin Røynmo (Ap) som ny byrådsleder i parlamentarisk styrte Tromsø, er brukbare tips - men vervene blir selvsagt gjenstand for forhandlinger etter valget.
Drammen: 31-18 borgerlig er siste lokalmåling fra mars herfra. Det borgerlige flertallet virker stabilt, og Tore Opdal Hansen er fortsatt klokkeklar favoritt til å plusse på med ytterligere fire år i ordførerstolen.
Asker: Det rene Høyre-flertallet borte på Infact-målingen sist helg. Men likevel 29-18 borgerlig. Jeg har Høyre noe høyere enn Infact, og enda større borgerlig ledelse. Virker opplagt at Lene Conradi (H) får fire år til.
Sarpsborg: 27-16 rødgrønt på Infact-målingen i april. Lite spenning om utfallet her. Dette tar Sindre Martinsen Evje (Ap) og co greit.
Skien: Venstre havnet på vippen etter forrige valg og valgte samarbeid med de rødgrønne AP+SV+Sp i bytte mot varaordførerposten. Foreløpig ingen lokalmålinger i år, men jeg har fortsatt tynt rødgrønt flertall (uten MDG) på mine tall. Hedda Foss Five (Ap, bildet) og co kan dog gjøre lurt i å ha god dialog med MDG for marginen ned er ikke større enn at et en utvidelse av styringsgrunnlaget i den retningen kan bli en nødvendighet.
Sarpsborg: 27-16 rødgrønt på Infact-målingen i april. Lite spenning om utfallet her. Dette tar Sindre Martinsen Evje (Ap) og co greit.
Skien: Venstre havnet på vippen etter forrige valg og valgte samarbeid med de rødgrønne AP+SV+Sp i bytte mot varaordførerposten. Foreløpig ingen lokalmålinger i år, men jeg har fortsatt tynt rødgrønt flertall (uten MDG) på mine tall. Hedda Foss Five (Ap, bildet) og co kan dog gjøre lurt i å ha god dialog med MDG for marginen ned er ikke større enn at et en utvidelse av styringsgrunnlaget i den retningen kan bli en nødvendighet.
Skedsmo: Også her har Venstre varaordføreren og et samarbeid med de rødgrønne. Den første lokalmålingen er rett rundt hjørnet. Mens vi venter på den, viser mine prognosetall nå 24 av 47 mandater og dermed hårfint flertall for den styrende Ap+SV+Sp+V-blokken. Venstre kan bli tungen på vektskålen igjen, og velger nok atter en gang rødgrønt. Men også her kan MDG melde seg på i en mulig vippeposisjon. Ole Jakob Flæten (Ap) fortsatt favoritt til å få fire år til som ordfører.
Bodø: En borgerlig koalisjon av H+Frp+KrF+V, støttet av Sp, styrer Bodø. Denne konstellasjonen får 20 av 39 mandater på forrige ukes Infact-måling og dermed knapt flertall. MDG er også her oppe og lukter på en vippeposisjon. Helt åpent i Bodø, jeg har tidligere hellet svakt i retning maktskifte og Ida Maria Pinnerød (Ap) som ny ordfører - men har nå bikket svakt i favør av fire nye år for Ole Henrik Hjartøy (H).
Ålesund: Høyre styrer, støttet av Frp, Venstre og Tverrpolitisk liste. Ingen målinger herfra i år, jeg har fortsatt 25 (av 49) mandater til H+Frp+V på mine tall. Ap må klare å samle alle de andre, inkl KrF, til et alternativ hvis de skal ha reelt håp om maktskifte. Øystein Tvedt (H) er favoritt til å etterfølge Bjørn Tømmerdal som ordfører.
Sandefjord: Høyre manglet to mandater på rent flertall her sist. Bjørn Ole Gleditch (H) er ordfører, støttet av Frp, KrF og Pensjonistpartiet. Byen er ikke målt siden forrige valg, mine tall viser nå 23 (av i alt 39) mandater til H+Frp+KrF og greit flertall. Dette bør Gleditch ta.
Sandefjord: Høyre manglet to mandater på rent flertall her sist. Bjørn Ole Gleditch (H) er ordfører, støttet av Frp, KrF og Pensjonistpartiet. Byen er ikke målt siden forrige valg, mine tall viser nå 23 (av i alt 39) mandater til H+Frp+KrF og greit flertall. Dette bør Gleditch ta.
Arendal: Bred borgerlig allianse, som også inkluderer Sp, styrer Arendal. Forrige måling er fra september i fjor. Mine tall viser relativt klart borgerlig overtak. Høyres nye ordførerkandidat, Geir Fredrik Sissner, har fremdeles et favorittstempel.
Larvik: Styringskonstellasjonen ligner Skien og Skedsmo, med Ap i front, Venstre med varaordføreren, og støtte av SV og Sp. Høyre underpresterte her sist pga mye indre uro. Lokalmålingen av Infact medio juni viser at Høyre har frisknet til i Larvik, noe som har medført at balansen er forrykket i borgerlig retning. Opposisjonspartiene H+Frp+KrF har 18 av 35 mandater inne og knapt flertall. Larvik Venstres frontfigur, Hallstein Bast, opplyser på min Facebook-side at Venstre kan samarbeide i begge retninger i år. Jeg har tidligere hatt Rune Høiseth (Ap) som knapp favoritt til å plusse på med fire år til, men basert på siste info heller jeg nå i viss favør av Bjarne Steen (H).
Karmøy: Høyre-styrt kommune, støttet av Frp og KrF. Ingen målinger her siden forrige valg, jeg har 28 av 45 mandater til H+Frp+KrF og komfortabelt flertall. Opposisjonens mulighet ligger trolig i å tilby KrF og Leif Mavlin Knutsen en ordførerpost, ala 2007-2011. Aase Simonsen (H) ligger fremdeles klart best an til å forsvare ordførervervet.
Tønsberg: Borgerlig kommune. Petter Berg (H) ordfører, med Frp og KrF som alliansepartnere. De tre partiene plukket 21 av 39 mandater ved 2011-valget. Lokalmålingen fra mars viste kun 17 mandater og flertallet borte. Men med Venstre, så var det knappe 20-19 til de borgerlige. Jeg har et noe klarere borgerlig overtak på mine tall; 22-17, men Berg kan måtte utvide grunnlaget i retning f.eks V for å beholde makten. Får et relativt klart tips av meg.
Haugesund: Også her Høyre-ordfører, Petter Steen jr, støttet av Frp og KrF. Siste måling her fra februar i år viste 24 (av i alt 49) mandater til de tre styringspartiene og dermed flertallet borte. Jeg har dem noe høyere, 26, og tror de tre har en bra sjanse til å beholde flertallet. Steen har frasagt seg gjenvalg, noe som kan redusere sjansen deres noe, men den nye toppkandidaten Jarle Utne-Reitan gjelder likevel som favoritt.
Porsgrunn: Øystein Kåre Beyer (Ap) ordfører, med litt uortoks støtte av KrF, H og Frp. Han har nå frasagt seg gjenvalg, så Ap stiller med den tidligere statssekretæren Robin Kåss som toppkandidat. By- og Nærmiljøpartiet fikk 18 prosent av stemmene her sist og stiller på nytt, noe som gjør Porsgrunns politiske landskap mindre forutsigbart og vrient å predikere. Ingen målinger i år. Ap blir trolig klart største parti, og Kåss bør ha en bra sjanse til å føre Ap-tradisjonen videre i byen.
Lørenskog: Både de røde (Ap+SV) og de borgerlige (H+Frp+KrF+V) fikk 23 mandater sist. Lokallisten "Lørenskog i våre hjerter" kom på vippen med sitt ene mandat og valgte Ap-samarbeid, noe som ga ordfører Åge Tovan (Ap) makten i fire nye år. Han har frasagt seg gjenvalg, noe som kan være en fordel for Høyre og deres frontkandidat Turid Kristensen. Den første målingen siden valget er ventet denne uken. Mine prognosetall viser at begge blokkene må belage seg på samarbeid med MDG og/eller LIH for å skape flertall. Jeg holder Ragnhild Bergheim (Ap) som tynn favoritt om ordførervervet, men dette er åpent.
Willy Kvilten stiller ukumulert |
Moss: Høyre doblet nesten sin oppslutning her sist og fikk 38 prosent. Tage Pettersen (H) er populær ordfører, støttet av Frp, KrF og V. Foreløpig ingen lokale tall å støtte oss på, men jeg har 21 (av 39) mandater inne til den borgerlige styringsblokken på mine tall og dermed flertall. Pettersen bør kunne få fire år til som ordfører.
Halden: Høyre-styrt kommune med Thor Edquist som ordfører, støttet av KrF, V, Sp, PP og MDG. Men MDG ble fristilt i 2013. Denne konstellasjonen har ikke flertall på den ferske lokalmålingen her. Regnes Frp inn, så er det imidlertid borgerlig flertall. KrF+V+Sp+PP holder neppe som grunnlag for Edquist og co slik det ligger an nå. De må trolig gjenoppta samarbeidet med MDG eller orientere seg i retning Frp for å etablere flertall i kommende periode. Ap-topp Kirsti Myrli kan ikke avskrives, men jeg holder pr i dag en knapp på at Edquist får fire år til.
Gjøvik: Tradisjonelt rødgrønt samarbeid her med Bjørn Iddberg (Ap) som ordfører, støttet av SV og Sp. Ingen målinger herfra i år, jeg har 25 (av 43) mandater inne for de rødgrønne og dermed solid flertall på mine prognosetall. Kan ikke tenke meg annet enn at ordføreren heter Iddberg også etter høstens valg.
Hamar: Morten Aspeli (Ap) ordfører på Hamar, støttet av SV, Sp, KrF og PP. Flertallet deres er borte på siste måling her. Hamar virker i øyeblikket dønn åpen, og By- og Bygdelistas oppslutning er ikke så lett å måle. Einar Busterud (bildet) har gjort comeback, og det kan gi BBL vind nok i seilene til at han tar tilbake ordførermakten han mistet i 2011. Et svakt tips fra meg på ham som ny ordfører.
Takk for grundig analyse!
SvarSlettNoen tanker om hvordan FrP kommer til å gjøre det "nasjonalt" til høsten? Klarer de å holde nivået fra 2011? Er jo kanskje det mest interessante partiet å følge i forhold til samarbeidsdiskusjonene før 2017?
De ser jo ut til å gjøre det bra på de nyeste lokale målingene, men lå vel dårlig an for noen måneder siden.
Mobiliserer kanskje på siste tids innvandringsdebatt, men er det sannsynlig at en slik enkeltsak er nok til å kompensere for regjeringsslitasjen? Vet ikke hvor langvarige oppturer basert på slike saker pleier å være?
Takk for det!
SvarSlettFrp ligger pr. i dag an til å gjøre det omtrent som sist (11%). Valgkampagenda og mobiliseringskraft i sluttfasen vil avgjøre om valget blir på dette nivået, eller endog litt over, eller om partiet faller tilbake mot 10 og kanskje under. Skjer det siste, vil stemmene for blankpussing av partiprofil og vei ut av regjeringsprosjektet, kunne øke i styrke. Skjer det første, så vil det bli tolket som en seier og gi fornyet tro på at Frp kan gå til stortingsvalget i 2017 med hevet hode - i regjering.
Den innvandringsdebatten vi har sett tendenser til i de siste ukene, er nok for en stor del glemt når vi kommer over sommeren. Stort sett bare Frp som tjener på innvandring som tema, de andre partiene vil nok prøve reise helt andre saker. Men kan jo selvsagt inntreffe hendelser som aktualiserer på nytt. Ved forrige kommunevalg ble det jo helt umulig for Frp å mobilisere på den saken, i kjølvannet av 22. juli..
Takker for svar :)
SvarSlettDagbladet sin måling i dag bekrefter jo det du sier om at de ser ut til å ligge omtrent på forrige valgresultat:
http://www.dagbladet.no/2015/06/25/nyheter/frp/politikk/samfunn/siv_jensen/39838335/
Dog pleier de vel å ligge litt høyt på målingene i starten av stortingsvalgkampene? Vet ikke hvordan det er ved kommunevalg, om de har en tendens til å bli overvurdert?