tirsdag 10. august 2010

Hard anger

Regjeringen angrer. Eller rettere sagt Sp og Ap angrer. Personifisert ved Liv Signe Navarsete, Terje Riis Johansen og Jens Stoltennberg. De angrer på timingen (sommeren) for vedtaket om å bygge kraftlinje gjennom Hardanger. De angrer på arrogansen. De angrer på at de ikke i større grad klarte å forutse de sterke protestene. Men angrer de på selve beslutningen?

I dag gjorde regjeringen retrett i "monstermastesaken". Sjøkabler kan visst likevel være en god løsning. Det må i alle fall utredes bedre. Selv om vi til nå har hørt fra regjeringshold igjen og igjen at alle alternativer var blitt vurdert og at master var den sikreste og klart beste løsningen. Det må være særlig pinlig for olje- og energiministeren å bli tatt ned på denne måten. Hvor lenge kan han fortsette? Han minner stygt om en "lame duck".

Det er vanskelig å tolke retretten på særlig annen måte enn at de store folkelige prostestene mot dette har gitt regjeringen kalde føtter. Så kall det gjerne populisme. I en situasjon der det er ett år igjen til lokalvalget, og der planen er at "byer skal farges røde" og at "Ap skal ta Vestlandet", så ble dette standpunktet altfor kostbart å fronte.

Likevel sitter jeg igjen med et klart inntrykk av at både Johansen, Stoltenberg og Navarsete fortsatt mener at "monstermaster" er det beste. Og hvis de mener det, så betyr det at de snur kappa etter vinden. Fornuftig og klokt at "folkeviljen" følges, vil noen hevde. Feigt, vil jeg si.

For bør man ikke stå opp for og argumentere for det man tror er den beste politikken?       

4 kommentarer:

  1. Jeg er usikker på hvor mye regjeringen har snudd, mer at de legger seg lavt før de velger en ny medieoffensiv og det viser man allerede i dag at det her er et pr-stunt som sier at folk må betale mer for strøm om de ikke godtar monstermaster, og at det blir miljøutslipp fra forurensende gasskraftverk siden det tar så lang tid å bygge kabel.

    Jeg er ganske sikker på at regjeringen får det som de vil, og vi nå er vitne til et politisk teater for å knekke det verste folkelige opprøret.

    SvarSlett
  2. Tror du noe på meningsmålingen som visstnok sa at Ap var nede i 16 % på vestlandet? Det hørtes usannsynlig svakt ut.

    SvarSlett
  3. Yosh: Det var minimalt med bakgrunnsinfo rundt den Infact-målingen du nevner. Relevante innvendinger her: http://www.pollofpolls.no/?cmd=Kommentarer&do=vis&kommentarid=63

    Men Ap sliter på Vestlandet, uavhengig av monstere eller ei. Aps nasjonale nivå er nå rundt 28 prosent. Det indikerer et Vestlandsnivå på lave 20-tall - jeg anslår det til 22-23 prosent.

    Ser ikke bort i fra at det kan være en "Hardangereffekt" ute og går, men neppe så dramatisk som helt ned til 16, nei.

    SvarSlett
  4. Ofte burde politikarar ha mot til å ta upopulære avgjerder. Miljøpolitikken er eit slikt område. Men samstundes er evnen til å ta omsyn til feil, nye opplysningar i ei sak naudsynt viktig. Stundom er den som har vett til å snu, gje seg, etter å ha lytta, den sterkaste. Det går lett mykje prestisje i ei sak. Då ender det i staheit og dårlege avgjerder. Det er ikkje lett dette.

    SvarSlett