tirsdag 25. august 2009

Rødt har sitt livs sjanse

Partiet Rødt har sitt livs sjanse ved dette valget. Fordi SV sitter i regjering. Det har aldri SV gjort ved noe valg før. SVs regjeringsdeltakelse og høyredreining har skapt et rom for venstreopposisjon. Riktignok prøvde noen av SVs egne parlamentarikere en stund selv å fylle dette rommet ved å være i opposisjon til sin egen regjering. Men denne opposisjoneringen har avtatt med årene.

Jeg synes at Thorstein Dahle fikk godt fram dette hovedpoenget i kveldens NRK-utspørring. Dessverre ble utpsørringen skjemmet av stadige og unødig hyppige avbrytelser fra programledernes side. Særlig synes jeg at Takvam var forferdelig slitsom. Det må da gå an å stille kritiske spørsmål og deretter la folk få lov til å svare på dem??

Jeg stusset imidlertid da Dahle hevdet at han lå bra an til å komme inn i Hordaland. Hordaland er faktisk det fylket i landet som blir målt oftest lokalt. Jeg har sjekket tallene i samtlige åtte lokale målinger i år, og ser at Rødt har 1,4 som sitt lavest målte nivå og 2,7 som sitt høyeste. Vippepunktet for et Hordaland-mandat vil antagelig ligge i sjiktet 4,4-4,5. Altså har ikke Rødt så langt vært i nærheten av noe som helst. Her vil jeg dog føye til at jeg på mine egne prognoser har Rødt noe høyere, oppe på tre-tallet. Men jeg synes at dette uansett ser veldig tungt ut for Dahle. Det er ikke sønn umulig, men motbakken er meget bratt.

Da ligger Erling Folkvord i Oslo vesentlig nærmere. Så det meste relevante spørsmålet er nok om Rødts mulihgeter i realiteten koker ned til om Folkvord kommer inn eller ei.

Etter mitt skjønn er det ikke bra at vi i dag mangler en opposisjon til venstre for regjeringen. Ikke minst er denne mangelen i overkant godt synlig i Afghanistan. Her utfører norske soldater kamphandlinger som er de hardeste nordmenn har vært med på siden 2. verdenskrig. SV, som ble tuftet på sin NATO-motstand, leder et Norge i krig. Partiet har solgt en del av sjelen sin for å komme i regjering, og dette burde Rødt plage og plage SV på.

En ting er å ha et potensial. En annen ting er å kunne hente ut potensialet. Jeg tror ikke at Rødt greier å utnytte den store sjansen de har fått servert. Bl.a. fordi man blir sett på som for ekstreme. Og fordi partiet har en tendens til å bruke for mye tid på å krangle innad, i stedet for å slåss kraftfullt utad.

Det er faktisk synd. For demokratiet vårt.

7 kommentarer:

  1. Skjønner ikke helt at du synes det er synd for demokratiet om et parti med et såpass problematisk forhold til selve demokratitanken ikke kommer inn på Stortinget.

    SvarSlett
  2. Nåvel. Jeg er vel ikke sikker på at "en opposisjon til venstre for regjeringen" bestående av en eller to personer nødvendigvis gjør den helt store forskjellen. (Rent bortsett fra dersom den havner på vippen.)

    Da blir det nok mer kraft i opposisjonen til venstre for regjeringen hvis vi får en ren Ap-regjering etter valget - eller noe lenger til høyre.

    SvarSlett
  3. Synve: Det er synd ift. at den politikken som i dag føres på flere områder, skriker etter reell venstreopposisjon.

    SvarSlett
  4. Litt av problemet for deg er kanskje systemet med parlamentarisme/partidisiplin. Men jeg tror ikke det kan løses ved at det skal komme nye (mer ytterliggående) partier inn på tinget til erstatning for de partiene som blir "temmet" av regjeringsdeltakelse. Kommer Frp i posisjon vil sikkert mange føle at de også blir utvannet, f.eks. i innvandringspolitikken. Det gjør vel neppe at det er noe demokratisk behov for at Demokratene skal komme inn som "réell" høyreopposisjon.
    Ellers har jeg personlig ikke noe imot om Rødt kommer inn på tinget med én eller to, men som et parti bygget på etterlevningen av AKP m/l og med moderne utgrupper som "Tjen Folket", kan det vel også ses på som et demokratisk sunnhetstegn at mange utdefinerer partiet i utgangspunktet fra listen over partier det er aktuelt å stemme på.

    SvarSlett
  5. To motstridende målinger : Pangresultat i Hordaland for FrP og dagens VG-nedtur. Hvem har rett ?

    SvarSlett
  6. Synve: Jeg er en sterk tilhenger av parlamentarisme!

    Elling: Hovedbildet nå er at Frp trender negativt. Og hovedspørsmålet i de høyeinteressante ukene vi nå har foran oss, er om partiet vil klare å stanse og evt. snu dette, eller om man går på en sprekk.

    SvarSlett
  7. Folkvord hadde vel en periode på Tinget og han gjorde ikke så mye fra eller til såvidt jeg husker.

    Rødt har vel lagt bak seg sin anti-demokratiske fortid (selv om jeg ikke stoler helt på de eldste i partiet, de var jo med i de harde 70-årene). Jeg synes det ville vært flott å få inne en skikkelig venstreopposisjon, gjerne en fin fyr som Folkvord. Han kunne jeg gjerne stemt på dersom det var lov å føre på slengere.

    Vi har en reell høyre-opposisjon i Frp. Det som virkelig mangler er en reell liberal opposisjon, den rollen tror jeg tøffe-Sponheim (til tross for sitt svære brystmål) ikke fyller. DLF er ikke noe alternativ.

    SvarSlett