tirsdag 26. mai 2015

Prognose i de 20 største kommunene: Ap - Høyre 10-10Det ligger fortsatt an til en viss maktforskyvning i Aps retning ved høstens valg. Men Høyre har bedret sine muligheter til å holde stillingen i storkommunene.

For en drøy måned siden gikk jeg gjennom stillingen i våre 20 største kommuner, basert på tilgjengelig informasjon om målinger og samarbeidskonstellasjoner. Siden den gang har det kommet til noen flere nasjonale og lokale målinger, tiden er derfor inne for å se om dette endrer noe på det fundamentale bildet. Sitter du på faktainformasjon om nye potensielle samarbeidskonstellasjoner eller annet interessant i en eller flere av disse kommunene, så ikke nøl med å ta kontakt.

Oslo
: TV2s siste prognose, basert på en nasjonal kommunemåling, viste 31 borgerlige mandater og 28 rødgrønne (medregnet MDG). Brytes NRKs siste nasjonale kommunemåling ned på Oslo-nivå, så er tallene 30-29 i borgerlig favør. Siste lokale måling, tatt opp 9.-15. april, viste derimot 33-26 i rødgrønn favør. Mine tall, som bygger både på siste valg, lokale og nasjonale målinger, viser nå 31-28 rødgrønt. Det har tetnet seg til i hovedstaden den siste måneden, min vurdering er fortsatt at maktskifte, gitt at MDG støtter venstresiden og Raymond Johansen (Ap), er litt mer sannsynlig enn fire nye borgerlige år. Men favorittstempelet er svakere nå, og de borgerlige har trolig fortsatt en litt større stemmereserve. Mobiliseringsevnen i sluttfasen blir helt avgjørende i hovedstaden.    

Bergen: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har de siste dagene jobbet på spreng for å få på plass en avtale med KrF for å sikre en samlet borgerlig front inn mot valget. Men KrF har sagt nei til dette, dermed er det et åpent spørsmål hva partiet vil gjøre hvis de kommer i en eventuell vippeposisjon. Siste lokalmåling viste 34-33 rødgrønt her (inkl MDG). Både TV2 og jeg har nå derimot borgerlig flertall på våre tall. Min vurdering er at det i øyeblikket lukter KrF på vippen i Bergen. I så fall vil ettervalgsforhandlingene bli høyinteressante. Men valgresultatet er åpent, og et utfall der enten de rødgrønne har flertall eller der H+Frp+V får flertall, er også tenkbare. Harald Schjeldrup står klar til å overta byrådsmakten hvis det borgerlige samarbeidet ryker eller den rødgrønne siden, inkl MDG, vinner flertall. Tynt tips til Smith-Sviertsen foreløpig fra min side    

Trondheim: Intet nytt å berette om herfra. Fortsatt massivt rødgrønt flertall og etter alle solemerker fire nye år med Rita Ottervik.

Stavanger: Byen rammes nå av økende ledighet, og ordfører Christine Sagen Helgø (H) kaller 28 andre ordførere i regionen inn til krisemøte 3. juni. som følge av at oljejobbene forsvinner. En eventuell forverring av situasjonen inn mot valget kan gi to tenkbare effekter: Enten at velgerne samler seg bak det store styringspartiet Høyre. Eller at de søker mot opposisjonspartier. Ofte gir kriser et styringstillegg, så sant de styrende ikke tillegges skylden for krisen. Siste lokalmåling viser 38-29 borgerlig. Fortsatt klart borgerlig flertall på mine prognosetall. Men H+KrF+V har ikke flertall alene. Det betyr at hvis Frp gjør alvor av "truslene" om å inngå samarbeid med Ap, så ligger det fremdeles en åpning for Cecilie Bjelland (Ap) til å få til et maktskifte. Men jeg holder Sagen Helgø fortsatt som favoritt.    

Bærum: Høyre har, i lys av den nasjonale framgangen, trolig styrket sine sjanser til å beholde sitt rene flertall her. Lisbeth Hammer Krogh (H) og co drar uansett dette lett i havn.

Kristiansand: Ingen nye lokalmålinger her. Det borgerlige flertallet virker stabilt. Ap må forsøke lokke KrF over for å få til maktskifte, men det skal nok mye til at det skjer. Høyres ordførerkandidat Harald Furre ligger godt an til å overta partikollega Arvid Grundekjøn sitt ordførerkjede.  

Fredrikstad: Ap har redusert sine sjanser til å få rent flertall, men lite eller ingen ting tyder på borgerlig maktovertakelse. Jon-Ivar Nygård (Ap) og co er fortsatt solide favoritter til å ta dette greit hjem.

Sandnes: "SopIHop-alliansen", som noen politiske motstandere omtaler Ap+SV+Sp+Frp+Pensjonistpartiet-samarbeidet som, har fortsatt flertallet inne på mine tall. Holder denne konstellasjonen sammen, så har Ap-ordfører Stanley Wirak gode muligheter for fire nye år. H+KrF+V virker å ha for langt opp til at rent flertall er mulig, men klarer de å få med seg Sp og evt. MDG, så ligger det en mulighet. Frp avgjør igjen i Sandnes, er imidlertid mitt tips pt.

Tromsø: Ingen nye lokalmålinger etter tumultene og Høyre-nedturen i kjølvannet av at den populære ordføreren Jens Johan Hjort foretok en overraskende manøver og trakk seg etter nominasjonsstrid. En viss normalisering av tallene ligger i kortene nå som ting lagt seg. Jeg har fortsatt rødgrønt flertall på mine tall, i så fall blir det maktskifte i Nordens Paris. Jarle Aarbakke (Ap) er den mest trolige nye ordføreren, med partikollega Kristin Røynmo som sannsynlig ny byrådsleder i parlamentarisk styrte Tromsø.

Drammen: Det borgerlige flertallet virker stabilt, og Høyre kan ikke avskrives mht. å kunne gjenskape sitt rene flertall her fra 2011. Tore Opdal Hansen soleklar favoritt til å plusse på med ytterligere fire år i ordførerstolen.

Asker: Høyre har økt sin sjanse til å forsvare sitt rene flertall. Lene Conradi (H) får fire år til.

Sarpsborg: Eneste spenningsmoment her er om Ap får rent flertall eller ikke. De ligger og vipper rundt 50% på mine tall. Uansett blir det fire år til med Sindre Martinsen Evje som ordfører.

Skien: Venstre havnet på vippen etter forrige valg og valgte samarbeid med de rødgrønne   AP+SV+Sp i bytte mot varaordførerposten. Denne koalisjonen har fortsatt et hårfint flertall (28 av i alt 55 mandater) inne på mine tall nå. Men her skal det ikke store forskyvninger til før de vil trenge i alle fall et annet parti til for å sikre flertallet, f .eks MDG. Fire år til med Hedda Foss Five (Ap) som ordfører er imidlertid mitt tips i dag.

Skedsmo: Også her har Venstre varaordføreren og et samarbeid med de rødgrønne. Vi venter fortsatt på den første lokalmålingen for denne flis- og fotballkommunen på Nedre Romerike. Men mine prognosteall viser nå 25 (av i alt 47) mandater og flertall inne for Ap+SV+Sp+V-blokken. Venstre ser ut til å bli tungen på vektskålen igjen, og velger vel atter en gang rødgrønt? Hvis ja, ligger det an til fire år til med Ole Jakob Flæten (Ap) som ordfører.

Bodø: En borgerlig koalisjon av H+Frp+KrF+V, også støttet av Sp, styrer Bodø. Jeg har nå MDG på vippen i Bodø med sitt ene mandat. Åpent, men et tynt tips på maktskifte og Ida Maria Pinnerød (Ap) som ny ordfører.

Ålesund: Høyre styrer, støttet av Frp, Venstre og Tverrpolitisk liste. Jeg har 25 (av 49) mandater til H+Frp+V nå. Ap må klare å samle alle de andre, inkl KrF, til et alternativ hvis de skal ha reelt håp om maktskifte. Øystein Tvedt (H) er favoritt til å etterfølge Bjørn Tømmerdal som ordfører.

Sandefjord: Høyre manglet to mandater på rent flertall her sist. Bjørn Ole Gleditch (H) er ordfører, støttet av Frp, KrF og Pensjonistpartiet. Gleditch og Høyre tung favoritt til å beholde makten. Fortsatt ingen lokale målinger å støtte oss på. 

Arendal: Bred borgerlige allianse, som også inkluderer Sp, styrer Arendal. Siste lokalmåling viste markant H-fall og Ap- vekst, men fortsatt borgerlig flertall. Mine tall viser et klarere borgerlig overtak nå. Ap avhengig av at noen av sentrumspartiene vil bytte side for å få til maktskifte. Høyre nye ordførerkandidat, Geir Fredrik Sissner, får et greit favorittstempel.

Larvik: Høyre underpresterte her sist pga mye indre uro. Styringskonstellasjonen ligner Skien og Skedsmo, med Ap i front, Venstre med varaordføreren, støtte av SV og Sp. Larvik er dessverre  ikke målt på fire år, men jeg tror en normalsering med tanke på Høyre oppslutning ligger i kortene. Jeg har Venstre på vippen nok en gang på mine prognosetall. Så med mindre partiet vil bytte side, så ligger Rune Høiseth (Ap) best an til å plusse på med fire år til som ordfører i denne håndballkommunen.

Karmøy: Høyre-styrt kommune, støttet av Frp og KrF. Disse tre partiene fikk to av tre stemmer sist, og ligger an til komfortabelt flertall igjen. Opposisjonens mulighet ligger trolig i å tilby KrF og Leif Mavlin Knutsen en ordførerpost, ala 2007-2011. Med mindre det skjer, så ligger Aase Simonsen (H) best an til å forsvare ordførervervet. Ingen lokalmålinger her.


Ap-Høyre 10-10Når jeg summerer opp stillingen i våre 20 største kommuner, så kommer jeg fram til at Ap har et grep i ti av dem, mens Høyre har taket på de ti andre. Dette vil i så fall innebære en viss maktforskyvning i Aps retning sammenlignet med inneværende periode hvor 13 av kommunene er Høyre-styrt.  

Et annet interessant trekk er evnen til å inngå samarbeid på tvers av blokkene. Både i Skien, Skedsmo og Larvik har Ap klart å få til et samarbeid med Venstre. I Sandnes samarbeider Ap endog med Frp. Uten Aps gode evne til å inngå slike blokkoverskridende allianser lokalt, ville partiet nærmest vært ribbet for toppmakt i storkommunene i inneværende periode.

Vil dagens rikspolitiske situasjon, med tett samarbeid mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF, slå mer inn også i lokalpolitikken? Jeg tror ikke det. Tvert i mot så ligger det en mulighet for at et KrF+Ap-samarbeid i Bergen og Frp+Ap-samarbeid i Stavanger, kan sørge for at Ap får topposisjonen i samtlige fire storbyer. Dette gjenstår dog å se.

Høyres hovedoppgave inn mot valget blir trolig å forsøke komme så nært status quo som mulig. Ap har fortsatt muligheten til å ta over flere av storkommunene, men sjansen er noe redusert.

Evnen til å mobilisere i de kommende tre og en halv månedene blir avgjørende.

   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar