torsdag 29. oktober 2009

Meningsmålingsanalyse for oktober

Oktober er snart historie, og jeg skal ha min månedlige snittanalyse av meningsmålingene klar for publisering hos Minerva til mandag. Da trengs det et par knagger å henge analysen på. Oktobertallene gir rom for flere varianter:

1) Høyre har fortsatt framgangen parallelt med at Frp trender videre nedover. I sum skaper dette en økende grad av tilnærming mellom de to partienes nivåer. Hva er årsakene til det? Og kan Høyre vise seg å bli det ledende partiet på borgerlig side i denne stortingsperioden?

2) Sentrum gikk på en smell i valget. Sp og særlig KrF har falt mer etter valget, mens Venstre vipper rundt sperregrensen. Er sentrum dødt eller vil det reise seg?

3) Ap og SV har et styrkeforhold omtrent lik valgresultatet. Dvs. at Ap er milevidt foran. Hvor lenge kan Ap klare å holde koken midt på 30-tallet? Helt til innstramningene i 2011 setter inn?

Det i hovedsak de tre utgangspunktene jeg ser for meg. Hva er mest interessant?

4 kommentarer:

  1. Jeg ville valgt ett av de to første i hvert fall, og kanskje nr. 1 siden jeg synes "sentrums død" ble ganske mye kommentert i etterkant av valget.

    SvarSlett
  2. Frp har rast og rast i månedsvis og det er vel på tide å si et par ord om det. Fra 30% i snitt til snart 20% i snitt? Siv har vel mistet 4-5 ganger flere velgere enn Venstre det siste halvåret.

    At Siv og Frp har vært helt usynlige siden valgdagen og tydeligvis ikke aner hva de skal foreta seg for å snu trenden er vel også en passende vinkling.

    At Høyre tjener på Frps vingling og ras kan umulig overraske noen.

    Andre enn Høyrefolk, da. Dagens Næringsliv brukte jo sommeren på å spørre seg selv og andre hvor i alle dager Høyre var blitt av og nå plutselig skal alt være snudd trill rundt uten at Erna har gjort stort annet enn å sitte i en krok.

    SvarSlett
  3. Går også for nummer 1, ta med noe om FrP.

    Har FrP rett og slett mistet edge'n i økonomiske spørsmål (det er jo statsbudsjettet som ville vært naturlig å vise politiske forskjeller på nå) når regjeringen bruker utrolig mye oljepenger og sentralbanksjefen prater om at de frykter hollandsk syke? (jeg bare spør, jeg vet ikke svaret). Kan de rett og slett ikke markere seg på overbud lenger?

    Fra valgkampen: "FrPs partiprogram innebærer – etter TV2s forsiktige beregninger – 70 milliarder kroner mindre i årlige inntekter, og minst 30 milliarder kroner i årlig økte utgifter." Er det umulig å prate om slike saker lenger?

    SvarSlett
  4. http://frpkoden.blogspot.com/2009/09/mission-accomplished.html

    SvarSlett