Opinion skiller seg ut igjen med å ligge desidert lavest på Ap, mens de ligger høyest på både Rødt, SV og Høyre. Jeg ser ikke bort i fra at noe av årsaken til at Opinion for tiden er det byrået som desidert avviker mest fra gjennomsnittet, har med metoden deres å gjøre. Jeg kjenner ikke den i detalj, men vet at de bruker webpanel - noe som er omstridt i fagmiljøet. Fordelen kan være at de klarer å fange nye trender tidlig, men tallene de serverer måned etter måned avviker ofte såpass fra resten av feltet at det er grunn til å stille seg spørsmål om det de holder på med egentlig er godt nok (et spørsmål forøvrig alle byråer bør stille med jevne mellomrom).
Det finnes imidlertid ingen fasit på hva som er best. Ei heller gjennomsnittet av de ulike målingene er noen fasit. Men inntil videre holder jeg en knapp på det, framfor enkeltmålinger, når man skal prøve å danne seg et bilde av hvilken vei velgerne hopper. Nedenfor har jeg regnet ut dette gjennomsnittet for februar (Sentios to målinger, og Norstats to er begge vektet som en måling ved snittet fra respektive byrå)
Imidlertid holder denne stemmeandelen for de blå til et knapt flertall av mandatene på min mandatsimulering under.
Her er det dog snakk om syltynne marginer. Og stang ut eller stang inn med sistemandatene i fylkene er helt avgjørende. Det skal nå bare ørsmå forskyvninger til, så er også det helblå mandatflertallet borte. Slik det ligger an nå, så holder jeg det som klart mest sannsynlig at KrF og/eller Venstre på en eller annen måte etter valget må gi en form for støtte til de blå for å få til et maktskifte nasjonalt. Jeg ser det, nå som før, som mulig, men ikke særlig sannsynlig at Høyre og Frp får rent flertall sammen. Sjansen øker noe hvis ett elelr flere av småpartiene skulle ramle under sperregrensen på fire prosent.
Mye både kan og vil skje før vi kommer til september 2013. Derfor har også slike spekulasjoner ikke nødvendigvis noe særlig verdi. Men bli ikke overrasket dersom KrF og Venstre får friere på begge kanter framover. Dette gjelder også i en rekke fylker og kommuner inn mot og etter det nærmere forestående lokalvalget i høst.
Det kommer ikke til å bli H/Frp-flertall. Det kan jeg si allerede nå. Problemet (eller fra mitt ståsted, de lykkelige fakta) er at en betydelig andel av Hs velgere ikke kan fordra Frp, og med en gang regjeringsspørsmål kommer i fokus, vil de hoppe over til andre partier som holder Frp på større avstand - mest sannsynlig Ap og kanskje litt til V. Vi ender nok nok en gang opp med et sentrum på vippen, om enn et litt mindre sentrum enn vanlig.
SvarSlettTakk for kommentar.
SvarSlettNå var det vel en del velgere som hoppet fra Venstre til Høyre bl.a. fordi Sponheim holdt Frp litt vel langt unna..
Men du har nok rett vedr. at en del H-velgere fortsatt holder seg for nesen og vel så det hva gjelder Frp. Tror dog at de har blitt noen færre med årene fordi mange innser at Frp er nødvendig for å få til et skifte.
Nja, det jeg har hørt fra valgforskere er at andelen velgere totalt som ikke kan fordra Frp har holdt seg stabilt på drøyt 50% over mange mange år. Dette bør også inbefatte en del høyrevelgere. Tendensen ble bekreftet i denne tillitsmålingen DN rapporterte for noen uker siden (se nederste graf)http://venstresida.net/?q=node/1289
SvarSlettDersom du har andre tall iht. slike målinger må du gjerne legge de ut. Hvor "forhatt" ulike parti er er nesten like interessant som hvor godt likt de er iht. velgerbevegelser - særlig når det begynner å snakkes om regjeringsalternativ.