fredag 14. desember 2018

Røgrønn ledelse 94-75

De rødgrønne har nå en stor mandatledelse på snittet av målingene. Men det er ikke så store velgerskyvninger som skal til før det igjen er jevnt mellom blokkene. 

Definerer vi H, Frp, Venstre og KrF som en del av en borgerlig blokk, og Ap, SV, Sp, MDG og Rødt som en del av en rødgrønn blokk, så viser snittet av de publiserte nasjonale stortingsmålingene pr 14. desember 2018 at de rødgrønne har 94 mandater inne, mot kun 75 for borgerlig side. Det ville ført til maktskifte hvis det var stortingsvalg i dag. 

 





De fire borgerlige har i øyeblikket ca 45 prosents opslutning, mens de rødgrønne har rundt 53 prosent. Stortingsvalget i fjor hadde en tilnærmet 49-49 fordeling i stemmeandel. Det har altså skjedd en velgerforskyvning på om lag 4 prosentpoeng i favør rødgrønn blokk etter valget. Det er først og fremst Sp og Rødt som har vokst på rødgrønn side, men også Ap og SV kan notere små pluss. På borgerlig side har alle fire partier falt. Høyre har klar seg best, mens Frp, Venstre og KrF deler den borgerlige tilbakegangen mellom seg. 

Rødts framgang sender dem over sperregrensen i desember og gir dem en stortingsgruppe på 8 representanter. Et av partiets problemer historisk sett har vært at man  ofte overvurderes på målingene. Hvis vi fortutsetter at Rødt reelt også nå har en litt lavere oppslutning enn målingene viser og senker partiet ned til 3,9 prosent, parallelt med at KrF og Venstre jekkes litt opp til 4 blank, så blir blokkstillingen nesten jevn. Mine tall viser da 86 rødgrønne mandater, mot 83 borgerlige.

Dette illustrerer at det skal svært små forskyvninger til før det igjen bortimot er dødt løp mellom blokkene. Samtidig må de borgerlige ha mye stang inn for å gjenskape sitt flertall hvis de kun har 45-46 prosent av stemmene bak seg. Mest trolig må det derfor en betydelig mobiliseringsjobb til blant alle disse fire partiene for at det skal være mulig.

I øyeblikket er derfor de rødgrønne relativt klare favoritter til valgseier 2021, selv om favorittstempelet på langt nær er så stort som det store mandatovertaket 94-75 kan tyde på. Men det er langt fram til 2021..    




2 kommentarer:

  1. Ja våre politikere er virkelig noen genier. Du som tror du er `statsviter` er vel smart nok til å se at våre politikere har snudd ryggen til oss for lenge siden. Her hvor jeg bor, er politikerforakten nå så sterk at den lyser opp himmelen på kveldstid.

    For min del er jeg ferdig med politikk og norske poltikere. Dråpen rant over etter drapene i Marokko. Jeg har ventet i flere dager på at våre `kjære` rasshøl av noen ubrukelige politiker drittsekker skulle fordømme islam og nord-afrika offentlig i en norsk avis. Ikke et jævla ord fra dem, bortsett fra Gale-Erna da som trykket ut dette gullkornet; "det er en forferdelig hendelse". Jøss, det visste vi ikke, takk for det Erna, nå er alt mye bedre.....

    Etter å ha sett dette totale knefallet for en gammel ørkensekt som er basert på voldtekt og drap, så har jeg fått nok. Jeg er ferdig. Det blir ingen flere valg på meg, ingen får min stemme og jeg følger ikke lenger med på hva politikerene lyver om. Jeg vil ikke ha noe som helst å gjøre med slike løgnaktige drittsekker. Nok er nok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei

      Mange har fortsatt tillit til vårt politiske system, men en del uttrykker også mistillit - som deg. Hvis du forventer at våre fremste politiker skal "fordømme islam og Nord-Afrika", så venter du forhåpentligvis forgjeves. For de aller fleste mennesker som bor i Nord-Afrika, eller som har islam som sin religion, oppfører seg helt fint. Men barbariske handlinger som utføres, enten de som utfører dem bor helller der og enten man sverger til den ene eller andre religionen eller er agnostiker, bør både fordømmes og straffes.

      Slett