
Venstre gjør et bra skolevalg, men ikke oppsiktsvekkende, på 6,6. KrF ser ut til å gjøre tidenes svakeste skolevalg og tipper under 3 prosent. I sum får de fire borgerlige partiene 53,4 av stemmene. Skulle dette være en bra indikator på stortingvalget på mandag, noe skolevalg ofte er, så viser tallene at det går i retning av et klart borgerlig flertall.
Arbeiderpartiet gjør et valg på høyde med 2009-valget, men et godt stykke bak det gode 2011-valget (som må ses i lys av 22/7-terroren) på rundt 23. SV, som en gang i tiden var det klart største skolepartiet på venstresiden, er redusert til en mygg på 5 prosent. Det er dog i det minste ikke svakere enn i 2011. Sp gjør sitt svakeste skolevalg noensinne med 4 prosent. Samlet får de tre rødgrønne partiene 32,2 prosent. Altså 21 prosentpoeng mindre enn opposisjonspartiene.
Rødt gjør det fortsatt bedre blant skoleungdom enn i resten av befolkning med sine snaue 4 prosent. Det var knyttet stor spenning til Miljøpartiet De Grønne. Jeg trodde de kunne gjøre et brakvalg. Det gjorde de ikke. 3,7 % er riktignok bedre enn sist, men skoleelevene har ikke gitt partiet det massive løftet som de nok håpet på.
Derimot er Piratpartiet en overraskelse. Med over 4 prosent av stemmene har de åpenbart klart å fange noe av tidsånden med sitt fokus på Internett, åpenhet og delekultur. Vi kan her kanskje kanskje se kimen til noe som kan vokse seg større med årene. Piratpartiet vil definitivt ikke få 4 prosent på mandag, men med systematisk jobbing over tid og rekruttering av gode folk, så kan partiet være noe å se opp for ved kommende valg.
Det er ellers verdt å merke seg at skoleungdom stemmer ganske likt som befolkningen forøvrig. Trygghet er en verdi som verdsettes høyt også blant de unge, og god oppslutning om de to store "Trygghetspartiene" H og Ap bør ses i dette lys.
Konklusjon: Blå valgvind. Klart borgerlig flertall. Piratene liten overraskelse, MDG skuffet noe.
Det har vært flere undersøkelser de siste årene som tyder på at ungdom over tid er blitt mer trygghetsorienterte og trekkes mer mot Ap og H, vil gjøre det godt på skolen og få seg jobb etc.
SvarSlettDet kan se ut som trenden har stagnert noe. Både Rødt, SV og Frp holder sånn ca. nivået fra 2011. Det er et moment du gjerne kunne sett nærmere på.
Sammenlignet med 2011 gjør de det. Men sammenlignet med 2009 ligger de langt under. Er jo et spørsmål hva som er det beste sammenligningsgrunnlaget. Selv synes jeg sammenligningen med 2011 er ok, men 22/7 ga nok Ap et valg i overkant og sendte Frp ekstra langt ned. Sett i lys av det, så er jo Frps resultat svakt.
SvarSlettEn ting angående Piratpartiet: Det er mulig jeg undervurderer kidsa, men tror du ikke navnet har en del å si for oppslutningen deres i skolevalget? De har utvilsomt en del saker som appellerer til unge, men det er mange elever på videregående med begrenset politisk engasjement, som neppe har satt seg så veldig inn i de forskjellige partienes politikk. Piratpartiet har det suverent morsomste navnet. Pensjonistpartiet gjorde det ganske skarpt da jeg gikk på videregående, og det var neppe på grunn av politikken.
SvarSlett