fredag 24. juni 2011

Rhodos, prognose, mandatfordeling og Kristin Hoff

To solfylte ferieuker på Rhodos og Mythos Beach er brakt til en ende. Skjønt ferie og ferie. Helt ferie blir det i grunn aldri med en aktiv to-åring på tur. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde halvparten av den energien..

Jeg hadde et mål før jeg dro om å være helt AV. Prøve å koble ut den daglige tralten og la en annen tilværelse sige inn. Det lyktes bare nesten. "Dessverre" var det både NRK1 og NRK2 på rommet. Dermed ble det noen turer innom både Dagsrevyen og Hurtigruten. Og Iphonen var også med. Ergo ble det for fristende å sjekke de siste opinionsbevegelsene i gamlelandet (men jeg er nå i full gang med å oppdatere meg ytterligere - lokalmålingene har jo haglet mens jeg har vært borte).

Dessuten ringte det noen journalister som jeg ikke klarte å si nei til. Romerikes Blad ville ha kommentarer til fylkestingsprognosen som jeg laget for dem. Det måtte de jo få. Her er forøvrig tallene, som var basert på snittet av mai-målingene:


Klassekampen ville ha kommentarer til en sak om den nye mandatfordelingen i 2013. Det er jo et av mine favorittemaer, og det som ligger ens hjerte nær, er det vanskelig å si nei til.. (jeg har dog mine innvendinger mot framstillingen, men gidder ikke ta dem nå - vil heller gi ros til avisen for å ta opp temaet).


Likevel; feriefølelsen fikk man kjent på.

Noen stunder på solsengen, mens Vemund lekte med sine bøtter og spader, ble det tid til. En bok fikk jeg lest; Seierherrene av Roy Jacobsen. Den tok seg opp på i siste halvdel, men jeg slet tungt med å komme igjennom del 1 og skjønner totalt sett i grunn ikke helt den skamrosen som boken, som beskriver velstandutviklingen blant arbeiderfolk i tre generasjoner, har fått.

Frokost fikk man ferdig servert hver dag og som regel lot jeg meg friste av omelett, bacon og pannekaker hver eneste dag...(slikt orker jeg virkelig aldri dra i gang selv hjemme til frokost. Men her bør det nå trimmes..)


Nå må det imidlertid jobbes igjen, og i går var jeg for første gang (tror jeg) på Skøyen (dvs. jeg har jo stadig kjørt bil forbi eller tatt toget igjennom, men Skøyen er - uvisst av hvilken grunn- et sted i Oslo man/jeg bare drar igjennom på vei mot andre steder). Skøyentorget og Karenlyst Allè var imidlertid overraskende trivelig - uten at jeg vil gjøre det til noen vane å stoppe der framover.

Anledningen var et møte med Kristin Hoff (bildet).

Hun er en analytiker jeg har stor sans for, har substans, gjør seg usedvanlig bra i medier og driver ellers på litt slik som meg; med enkeltpersonsforetak. Vi ble enige om at idèen om at to hoder kan tenke vel så bra som ett, kan ha noe for seg.

Klarer vi å forene noe av det som hun er forbaska god på, med det som jeg (muligens) er brukbar på, så kan vi f.eks. ha grunnlag for et bra foredragsopplegg på gang. Noe som kanskje vil være interessant for partier (både lokalt og sentralt), næringsliv, organisasjoner, mediefolk eller andre politisk interesserte, i forbindelse med den nært forestående valgkampen (men interessen gjenstår å lodde).



Dette samarbeidsprosjektet lover jeg å komme grundigere tilbake til når vi har ting mer klart.

5 kommentarer:

  1. Jeg så heller ikke storheten i "Seierherrene" da jeg leste den. Hvis folk skal lese bra bøker om arbeiderklassens utvikling, bør de lese Fløgstad.

    SvarSlett
  2. Her skal du få høre hva jeg ikke skjønner med dine og andres fylkes/kommunes-prognoser basert på meningsmålingene:
    Folk blir spurt om hva de ville ha stemt hvis det var stortingsvalg i dag. Basert på disse svarene lages den ene fylkestings/kommunestyre-sammensetning etter den andre.
    Er ikke dette tvilsomt?
    En person som vil stemme på Høyre i et Stortingsvalg vil kanskje tenke seg noe helt annet lokalt.
    Jeg bare spør.

    SvarSlett
  3. Little Man: Da er vi på linje. Mulig jeg satser på Fløgstad i neste ferie...

    Børre: Godt spørsmål. For å svare for egen prognose/beregning, så er den basert på snittet av de nasjonale KOMMUNEMÅLINGENE. Dette snittet er så brutt ned til Akershus via faktorer som tar utgangspunkt i valghistorikken og lokale målinger. Vi vet f.eks. at Akershus har vært Høyres aller beste fylke ved de siste valgene - ergo settes H-faktoren i Akershus til godt over 1 (1=snittet).

    Men du har rett i at mange medier presenterer også presenterer målinger som tar utgangspunkt i stortingsmålinger, noe som nok kan virke forvirrende i den tiden vi nå er inne i - like før et lokalvalg. Vi vet f.eks. at Sp vanligvis ligger høyere ved lokalvalg enn ved stortingsvalg, mens bl.a. Ap og Frp som regel gjør det noe svakere ved kommunevalg enn stortingsvalg.

    Skal man legge stortingsmålingenen til grunn for kommuneprognoser, så må man først regne om stortingssnittet for de ulike partiene til antatt kommunesnitt og deretter forsøke å bryte ned til fylker og kommuner. Det gir et ekstra regneledd, noe som øker sjansen for feilbergningner. Jeg holdt litt på med dette tidligere i år, før byråene/mediene begynte å komme sterkere med kommunemålinger. Men nå har jeg lagt vekk Stortinget og konser bare på velgernes lokalpreferanser.

    SvarSlett
  4. Takk for svar.
    Men vet vi noe om velgernes lokalpreferanser gjennom disse målingene som alle refererer til i dag?
    Hvilke byråer gjennomfører slike målinger, i så fall?

    :)

    SvarSlett
  5. Nettsiden www.pollofpolls.no registrerer alle målinger, både nasjonale og lokale, og er helt utmerket i så henseende. Flere byråer måler enkeltkommuner og enkeltfylker. Bl.a Infact, Sentio, Norfakta og Respons.

    SvarSlett