mandag 19. april 2010

Er Frp-festen over?

Noe av det mest spennende for alle som er interessert i norsk politikk, har i de senere årene vært å besvare hvordan Frp har kunnet vokse fra omtrent null og niks til å bli landets ledende opposisjonsparti og sågar være Norges største parti på enkelte målinger. Spenningen er i ferd med å avta noe. For både ved valget i 2007 og 2009 er stagnasjon et mer treffende begrep enn vekst på Frps resultater.

For all del: Frp gjorde sitt livs beste lokalvalg i 2007. Og Frp gjorde sitt livs beste stortingsvalg i 2009. Men ingen av valgene ble hva de så ut til å kunne bli for partiet. Begge ganger falt man igjennom i valgkampene. Selv om du neppe får så mange i Frp til å innrømme det offentlig, så var begge valg noe skuffende for dem.

Hva tror du er årsaken til Frps stagnasjon?

4 kommentarer:

  1. Angående lokalvalg så har Frp slitt med å komme i posisjon. Imidlertid har de gjerne styrket seg der de har endt i posisjon (ex. Utstillingsvinduet deres i Os). De mer etablerte partiene har fortsatt hatt en fordel med kjente ordføreransikt. Et annet moment lokalt er jo at bompengesaker nærmest tvinger seg inn på Frp-politikere også. Staten ønsker jo ikke å finansiere veier i landet ;)

    Nasjonalt så ble vel veldig mange sjokkert over at Frp-ballongen sprakk i 2009 også. Muligens velgere trekker mot "sikrere" partier på valgdagen, mens man kan rope mer ut om hva man er misfornøyd med i meningsmålinger. Dette har antakeligvis hatt en effekt også, når vi for eksempel tenker på APs innstramminger i asylpolitikken det siste året.

    Det kunne ha vært interessant om Frp og Høyre greide å lage et manifest sammen før valgkampen 2013. Gjerne tatt med Krf også for den del. Partiene er jo enig om svært mye. Tror lederne i ungdomspartiene fant 100 saker de var enige i løpet av en lunsj. Et slikt samarbeid burde være mer realistisk når partiene er mer jevnstore som i dag. Dette vil nok en del røster i Høyre kreve også...

    SvarSlett
  2. Anonym: Takk for tilbakemelding.
    Det var en generell tendens ved 07-valget at mange styrende gikk fram - ikke bare i Frp-styrte kommuner. Bedret kommuneøkonomi fra 03 til 07 er en mulig årsak.

    Jeg kjøper ikke helt forklaringen om at folk lyver og svarer Frp når måleinstituttene spør. Både i 01 og 05 gikk Frp fram under valgkampen.

    SvarSlett
  3. Det kom kanskje litt uklart frem i innlegget mitt, men det jeg mente var at velgerne muligens trekker inn mot de mer etablerte partiene som tilbyr trygghet i hva de står for. Dette har kanskje hatt særlig effekt når finanskrisen var aktuell?

    SvarSlett
  4. Anonym: Ja, 09-vlaget fikk nok et visst karakter av å være et "trygghetsvalg" - noe som gavnet særlig Ap, men også H i noen grad.

    SvarSlett